Трудовата заетост на хората с увреждания е приоритетна тема за МТСП

От ведомството имат амбицията да направят решителна крачка в посока тяхната интеграция

28.01.2015 | 16:55 Редактор: Ирина Георгиева
Трудовата заетост на хората с увреждания е приоритетна тема за МТСП

Трудовата заетост на хората с увреждания е приоритетна тема за МТСП, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната заетост Ивайло Калфин, по време на отчетна среща по проект на Агенцията за хората с увреждания "Защитена заетост –опит, иновации и възможности". Той съобщи, че от ведомството имат амбицията да направят решителна крачка в посока тяхната интеграция, както и в посока промяна в системата за оценка на трудоспособността им

Проектът "Защитена заетост–опит, иновации и възможности“ е реализиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и е изпълнен в партньорство с Главна дирекция "Труд и социална икономика", регион Галиция (Испания), чиито представители също взеха участие в събитието. Той цели обмяна на опит, така че в България да се внедрят иновативни политики и да се разработят ефективни инструменти в сферата на защитената заетост. Създадените, в резултат на проекта, пилотни нови услуги ще бъдат предложени за утвърждаване и включване в политиките за заетост на хората с увреждания.

"Социалната интеграция на хората с увреждания е сред приоритетите за финансиране чрез средства от Европейския социален фонд." -  подчерта министър Калфин като уточни, че МТСП има амбицията до края на март да разработи конкретно инструментите за финансиране по ОП „Развитие на човешките ресурси“ за 2015-та и 2016-та година. Той изтъкна добрия опит и практиките на испанската страна по отношение на защитената заетост и изготвянето на индивидуални оценки на хората с увреждания и изрази готовност за внедряването на пилотен проект в България по примера на Испания. 

Испанските експерти подчертаха необходимостта от улесняването на трудовата интеграция на хората с увреждания в страната ни. Те отбелязаха експертния професионализъм на служителите в АХУ и дадоха заявка за продължение на успешното си партньорство с тях. 

"Подкрепената заетост не значи субсидирана заетост." - подчерта още веднъж изпълнителният директор на АХУ Минчо Коралски. 

На срещата присъстваха още заместник-министър Лазар Лазаров и съветникът на вицепремиера по демографските въпроси Евгений Желев.