90% от хората с увреждания са безработни

За всяко открито ново работно място, работодателят може да получи от държавата до 20 000 лева

05.05.2014 | 09:15 Редактор: Ирина Георгиева
90% от хората с увреждания са безработни

90% от хората с увреждания са безработни, съобщи  Александър Дубина от Центъра за психологически изследвания в Сутрешния блок. Според него причините за това са както, че голяма част от работодателите в България са предубедени, така и че голяма част от хората с увреждания нямат нужното образование.

Александър Дубина подчерта, че образованието на хората с увреждания е гарантирано само до 7 -ми клас. Обучението в по-горните класове е трудно достъпно. По думите на експерта специализираните училища за хора с увреждания не дават професии, което е сериозен пропуск. В другите европейски страни ситуацията е по-различни - там има повече възможности и повече разработени програми.

 

Регистрирани хора с увреждания в бюрото по труда:

С висше образование - 8%

Със средно образование - 40%

Със увреждания 3 степен - 70% - 80%

Със  зрителни увреждания - 9%

Александър Дубина подчерта, че и в България има разработени планове за интегриране на хора с увреждания. По негови думи за всяко открито ново работно място,  работодателят може да получи до 20 000 лева за компютри, рампи, както и наетото лице работи безплатно за него две години. Според  Дубина тревожно е, че голяма част от тези средства и възможности остават неусвоени. Това до голяма част се дължи на факта, че много работодатели не знаят за тези възможности. Държавата трябва да е по-активна, да има по-големи референции за работодателите, по-големи отстъпки от данъци, допълни Дубина и подчерта, че хората с увреждания са едни от най-мотивираните работници. 

Още по темата в следващия видео материал: