Служебният кабинет на Георги Близнашки официално встъпи в длъжност (обновена)

06.08.2014 | 15:24 Редактор: Ирина Георгиева
Служебният кабинет на Георги Близнашки официално встъпи в длъжност (обновена)

Служебният кабинет на Георги Близнашки официално встъпи в длъжност на церемония в Министерския съвет. В кратко изказване досегашният премиер Пламен Орешарски отчете едногодишната работа на кабинета си, като посочи подобряването на макроикономическите показатели. Орешарски подчерта, че само за една година са създадени 50 хиляди нови работни места. Служебният премиер проф. Близнашки обеща да не прави чистки, но бе категоричен, че всички, които не се справят с работата си, ще бъдат освободени. Той постави като изключително важна задача провеждането на демократичните избори.

В последния си ден като министър-председател Пламен Орешарски реши да направи равносметка на свършеното през предсрочно прекратения му мандат. Бившият вече премиер отчете, че е поел управлението на страната в дълбока институционална, политическа и икономическа криза. Въпреки това, управляващите успели да изпълнят голяма част от предизборните си обещания - стабилизирали страната и бизнес климата, увеличили пенсии, детски надбавки и майчинство и осигурили работа на 50 хиляди души.

Пламен Орешарски изтъкна още, че екипът му е успял да реализира най-успешната емисия от еврооблигации, въпреки нарастващата политическа нестабилност и фалита на една банка. Вече бившият премиер се похвали и със стабилен фискален резерв от 8,5 млрд.лв.

"Нивото на фискалните резерви към днешна дата е над 8,5 млрд. лева, което гарантира успешното превъртане на стари правителствени дългове до края на тази и началото на следващата година, а и по спокойно управление на ликвидността на публичните финанси. Направихме статута на държавата като изряден платец, възстановяване на ДДС, други плащания към бизнеса, авансовото финансиране на европроекти въпреки забавеното възстановяване от Брюксел. Част от тези разходи формират бюджетен дефицит и са повод за доста критични коментари, но когато в следващите седмици тези ресурси постъпят в бюджета , ситуацията ще изглежда съвсем приемлива." - съобщи Орешарски.

Пламен Орешарски допълни, че само за година кабинетът му е разплатил 20% от договорените средства за целия програмен период и е подготвил споразумението с ЕК за следващия програмен период.

"Господин премиер, вие имате малшанса но и щастието да бъдете служебен премиер. Малшанс, защото краткото време и отсъствието на законодателна инициатива няма да ви позволят да реализирате по мащабни инициативи, от които страната има нужда. Щастието, защото служебните премиери са най- успешни в историята ни." - По този начин Орешарски се обърна към новия служебен премиер.

"Ясно си давам сметка за ограничеността на мандата и правомощията на служебното правителство", заяви служебният премиер Георги Близнашки от своя страна. Той отново припомни че основната задача на неговия кабинет е провеждането на честни и прозрачни избори, чиито резултати няма да бъдат оспорвани от никого.

"Необходимо е възстановяване на доверието на гражданското общество в политическите институции. Нашето служебно правителство ще направи всичко възможно изборите да бъдат произведени с активното участие на гражданското общество." - коментира още Близнашки.

Служебният премиер изтъкна, че екипът му ще работи за възстановяването на доверието на гражданите в институциите. Близнашки съжали, че държавния бюджет не е актуализиран.

"Аз силно бях впечатлен от една ваша фраза - актуализацията не е необходима - казахте в едно интервю , но тя дава стабилност. Може би щеше да бъде по-добре, ако кажете, че тя е била необходима и да даде сигурност. Тук не става дума за никакъв празен чек, а за нормалното функциониране на институциите и решаване на проблеми, които идват като гръм от ясно небе. Накрая мога да изразя само едно съжаление, че като част от протеста ние направихме едно предложение за един ранен диалог преди година. Може би ако се бе осъществил този диалог нещата щяха да протекат по спокойно, но както се казва няма връщане назад."- изтъкни служебният премиер.

Служебният премиер Георги Близнашки каза още, че очаква след изборите по-добра политическа атмосфера и стил на взаимоотношение в парламента, за да могат да се решат важните за страната проблеми.