Георги Близнашки официално встъпи в длъжност като служебен премиер

06.08.2014 | 11:21 Редактор: Ирина Георгиева
Георги Близнашки официално встъпи в длъжност като служебен премиер

Изпълнителната власт беше символично предадена на служебния кабинет на проф. Георги Близнашки от правителството в оставка на доц. Пламен Орешарски на церемония в Министерския съвет.

В началото й прозвучаха химните на България и на ЕС, предаде агенция Черно море. Това е второто служебно правителство, което президентът Росен Плевнелиев назначава и четвъртото от демократичните промени насам.

Видеоматериал на правителствената пресслужба:

Служебният кабинет ще управлява страната в следващите 2 месеца до предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.

"Не сме търсили извънредни правомощия. Ясно си даваме сметка за ограничеността на мандата и правомощията на служебното правителство" , заяви служебният министър-председател проф. Георги Близнашки при встъпването си в длъжност.

 

„През последната година българското общество преживя драматични сътресения. Независимо от всичко, това е за добро, защото парламентарната демокрация има своята здрава логика и трябва да се придържаме към нейните ценности и принципи. Основната ни задача е организирането и произвеждането на свободни и честни парламентарни избори, които да произведат резултати, които не се оспорват от никого и се приемат от всички. Необходимо е възстановяване на доверието на гражданското общество в политическите институции. Нашето служебно правителство ще направи всичко възможно изборите да бъдат произведени с активното участие на гражданското общество”, заяви проф. Близнашки.

Като основни приоритети той очерта да се стабилизират основните обществени системи, да се възстанови доверието с партньорите в рамките на ЕС и на НАТО и да се започне с реформите.

Видеоматериал на правителствената пресслужба:

Пламен Орешарски се обърна към служебния премиер проф. Георги Близнашки при предаване на управлението на служебния кабинет с думите:

"Вие имате малшанса и щастието да бъдете служебен премиер. Малшанс, защото краткото време и отсъствието на законодателна инициатива няма да ви позволят по-мащабни действия. Щастие, защото служебните премиери са най-успешни в нашата история”, заяви Орешарски, цитиран от Фокус. По негови думи реализирана е крачка напред по отношение на доходи, пенсии и социални програми – най-съществената от 2009 г. насам, каза още Орешарски при предаването на управлението на служебния кабинет.

„Разкритите близо 50 000 работни места в реалния сектор опровергават и най-категоричните скептици на тезата, че за един мандат са възможни 250 000 работни места”, посочи Орешарски.

„Не успяхме да променим кардинално административните тежести, но обърнахме тенденцията. Въведохме 308 електронни услуги, достъпни за граждани и бизнес; нова стратегия, пътна карта и система за електронно управление”, заяви Пламен Орешарски. По неговите думи само за година са били разплатени близо 20 на сто от средствата за целия програмен период при под 40% за предишните 6 години.

„Реформирахме системата за сигурност. Справихме се с едно от най-големите предизвикателства – бежанската вълна”, подчерта още Орешарски.