Нора Стоичкова: Служебното правителство има правомощия само да подготви и осигури честни и демократични избори на 5 октомври

06.08.2014 | 10:18 Редактор: Ирина Георгиева

Служебното правителство има правомощия само да подготви и осигури честни и демократични избори на 5 октомври, но не и да прави реформи. Това заяви журналистът и анализатор Нора Стоичкова в ефира на Сутрешния блок на България On Air.

Тя допълни, че ако кабинетът на проф. Близнашки освободи блокираните средствата по ОП Околна среда, това би означавало, че замразяването на еврофондовете е по политически причини, за да се окаже натиск върху от кабинета „Орешарски“.

"В името на справедливостта, не е само този кабинет, а всеки кабинет от едно известно време, може би откакто НДСВ дойде представлява, всяко правителство се заиграва с всякакви политически кръгове. И срастването между бизнес и държва, между политически представителства и икономически кръгове доби чудовищни размери, които блокираха държавата. Ако ще размразяват фондовете, искаме да видим една по облекчена процедура, така че европейските пари да стигнат до своите бенефициенти по един нормален начин, а не през тези бюрократични пречки, които до голяма степен възпрепятстват средствата" - обясни Стоичкова.

Според Стоичкова служебното правителство няма за цел да прави реформи.

"Държавната администрация е държавна машина и не напразно казват " машина". Тя като се завърти има нужда от технологично време, т.е. когато на теб ти остава един хоризонт до 5 октомври и имаш два месеца и малко няма как да правиш реформи." - коментира Стоичкова.

Целият запис от предаването на 6 август - във видеото.