fallback

Над 6500 участници се включиха във втория ден на маратона в София

Не се стигна до големи тапи по основните улици в столицата

13.10.2024 | 14:07 Автор: Толя Стоянова

Маратонът в столицата блокира основни улици и булеварди. Стартът беше даден от площад "Александър Батенберг". Над 6500 участници се включиха във втория ден на събитието.

Основната част от маршрута върви по цялото протежение на бул."Тодор Александров" и бул."Царица Йоана" до квартал "Люлин 8" в едната посока, и по булевардите "Васил Левски", "Княз Александър Дондуков" и "Владимир Вазов", до квартал "Хаджи Димитър" в другата. Не се стигна до големи тапи по основните улици в столицата, тъй като денят е почивен и това предразположи организаторите да използват мащабно трасетата в София. 

От рано сутринта улиците на столицата се изпълниха не с автомобили, а с хилядите участници в Софийския маратон. За втора поредна година Ивайло Балабанов оглави 10-километровото трасе при мъжете. 

"Разбира се, че съм доволен. Очаквах тази победа. Не очаквах да има толкова много хора", каза Балабанов.

Полумаратонът беше спечелен от двама кенийци - Кенеди Роно при мъжете и Валентине Джебет при жените. Първи в класическата дистанция стана също представител на Кения - Шедрак Кимайо с време от 2 часа, 15 минути и 4 секунди.

"Беше много добро състезание. Чувствах се много добре. Имах контрол над бягането", сподели Кемайо.

Опашката от състезатели в края на трасето не позволи на всички да пресекат финала. 

"Следващата година трябва да помислим за по-голямо място или за по-голямо трасе", заяви спортният директор на Софийския маратон Даниел Дуков.

Един от посланиците на маратона е златната медалистка по карате от Олимпийските игри в Токио Ивет Горанова.

"Това, което изпитах, да бягам с всички тези хора, за мен това е такова предизвикателство. Емоциите са големи", призна Горанова.

Финалната линия прекосяват последните участници от 42-километровото трасе на Софийския маратон. След като последният премине финала, ще бъде отворено и движението в столицата. Очаква се това да стане около 16:00 часа.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Спорт
fallback