Диомидовите острови - между деня и нощта

Островите на САЩ и Русия с общо културно наследство

10.01.2016 | 17:49 Редактор: Мария Аладжова
Диомидовите острови - между деня и нощта

Диомидовите острови са разположени в Беринговия проток, намиращ се между Чукотка и Аляска. Единият е руски, другият – американски. Намират се буквално на границата между деня и нощта – когато на американския остров часът е осем сутринта, в противоположната част е 7 ч. на следващия ден. Разстоянието между двете късчета земя е около 4 км.

В различни времена правителствата на САЩ и Русия са планирали проект за построяване на тунел между Евразия и Северна Америка, който обаче така и не се осъществи. През 1989 г. страните се договориха за безвизов режим за корените жители на двата острова. „Споразумението за взаимни пътувания“ влезе в сила едва на 17 юли 2015 г.

През лятото населението на остров Крузенщерн (Малкия Диомид, САЩ – бел. ред.) за пореден път изяви желание да се срещне с роднините си, намиращи се на територията на Русия, напомня Вести.ru Жителите на Малкия Диомид се надявали на грант от Службите за природни паркове в САЩ, които финансират инициативи, свързани с културното наследство.

Преди няколко месеца един от местните жители на Крузенщерн на име Робърт Сулук разказа пред  AFP, че вижда с невъоръжено око остров Ратман (Големия Диомид, Русия – бел. ред.), където някога са живели роднини му. „Това всеки ден ми напомня за тях“, сподели той, като допълни, че заради границата, която разделя островите, срещата е малко вероятна. За последно Робът Сулук видял близките си преди 20 години.

До Втората световна война жителите на двата острова са се придвижвали свободно, но с началото на Студената война останалите около трийсет души на остров Ратман са били откарани в Чукотка, пише BBC News. 

Сега на Ратман са разположени единствено гранична база и метеорологична станция.

В американската Крузенщерн и до днес живеят 135 човека.

По изчисления на Игор Крупник, преподавател в института „Смитсън“, най-младите жители, които още помнят живота в Големия Диомид са на 75 години. „В Чукотка има малко хора на такава възраст, това би трябвало да опрости търсенето“, анализира той.

Безвизовият режим за жителите на Големия и Малкия Диомиди важи не само за роднини, но и за кореното население на двата острова в цялост.