Русия чества Рождество

Московският патриарх Кирил посвети обръщението си на конфликта в Украйна

07.01.2016 | 15:06 Редактор: Мария Аладжова
Русия чества Рождество

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи молебен в навечерието на руското рождество, което се чества в нощта срещу 7 януари. В тържествените богослужения в църквите и храмовете в цялата страна присъстваха десетки хиляди души, пише РИА.

Още по темата

Патриархът отправи молитва за скорошното и пълно прекратяване на конфликта в Украйна, както и в другите региони, страдащи от въоръжени конфликти. 

„Призовавам всички чада на многонационалната Руска православна църква да се молят особено за скорошно пълно прекратяване на враждата в Украйна, за изцеление на раните, както телесни, така и духовни, нанесени на хората от войната“, се казва в посланието на патриарх Кирил.

Той определи като "братоубийствено противопоставяне" ситуацията в Украйна и добави, че то "не бива да разделя чадата на църквата и да сее ненавист в сърцата им".

„Истинският християнин не може да ненавижда нито ближните, нито далечните“, отбеляза патриарх Кирил, като заключи словото си с „Нека тези думи на Спасителя да ни ръководят в живота и нека злобата и неприязънта към другите никога да не намери място в душите ни“.

Руският президент Владимир Путин също се присъедини към пожеланията на патриарха. 

"Този празник ни носи радостно настроение, пробужда най-светлите чувства и помисли. Обединява ни около идеала за доброто, любовта и милосърдието. Тези непреходни ценности играят особена роля в историята на Русия, явяват се духовна и нравствена опора на обществото през вековете", се казва в обръщението на държавния глава.