Ресторант в Токио плати 14 млн. йени /117 238 долара/ за 200 кг синя риба тон на първия търг за 2016, съобщи Ройтерс.
Кийоши Кимура, президентът на Kiyomura Corp, собственик на верига суши ресторанти спечели първото наддаване за пета поредна година.
Рибата тон бе уловена пред бреговете на Ома, Северна Япония.
Цената е рекордно висока и надхвърля офертата на Кийоши Кимура от 2015, която беше 37 хиляди долара.
Най-високата оферта в историята е правена през 2013, когато същата компания купи риба тон за 1,3 млн. долара.
В Япония храните, купувани от търговците на едро на първия търг за годината често стигат много по-високи цени, отколкото на реалния пазар. Високите оферти се смятат за добър късмет за търговията и бизнеса през новата година.
Bluefin fetches ¥14 milion as Tsukiji fish market holds last start-of-year auction https://t.co/iQR6jWxA7k pic.twitter.com/KhXx55YbCx
— The Japan Times (@japantimes) January 5, 2016
Цукижи
Прочутият рибен пазар Цукижи в Токио се премести през ноември и търгът във вторник бе последният на старото му място.
Първият търг за годината в Цукижи е ритуал за японците. Пазарът съществува от 80г.
Японците изяждат около 80% от всичката синя риба тон, уловена в света и запасите от трите основни вида – тихоокеанска, южна и атлантическа са намалели в последните 15г. заради свръхулов, съобщава АП.
Отварянето на пазара призори е туристическа атракция, до която обаче достъпът е ограничен защото пазарът не е пригоден да поема големи групи хора.
#Tsukiji fish market holds last start-of-year auction - The Mainichi https://t.co/eW0hjCaaYi pic.twitter.com/mTuYezmmca
— The Mainichi (@themainichi) January 5, 2016