Бургер бумът в Саудитска Арабия и епидемията на наднорменото тегло

Репортаж от Джеда

22.07.2015 | 09:51
Бургер бумът в Саудитска Арабия и епидемията на наднорменото тегло

В началото на уикенда в саудитския град Джеда .. бургер ресторантите като този са препълнени. The Counter Burger е верига от Калифорния, отворена в Саудитска Арабия от 2013. Неотдавна отвори втори популярен ресторант в страната. Саудитците се поддадоха на глобалния тренд на бързото хранене, признава Халид Ал Даджани от The Counter Burger. Казва, че има толкова много ресторанти за бургери между Джеда и Риад, че можете да ядете различни бургери всеки ден в продължение на две седмици.

Е, накрая ще ви трябва лекар.

В Саудитска Арабия фастфуд ресторантите не са нова идея. MacDonald's отвори първия от осемте си ресторанта през 1993. Но след като гурме фарнчайзите започнаха да привличат все повече клиенти, хората се разтревожиха за теглото си. Д-р Айид Ал-Катани от университета крал Сауд очаква в следващите пет години да продължим да имаме проблеми с наднорменото тегло. Хирургът прави три пъти повече липосукции, отколкото преди няколко години.

"В Саудитска Арабия имаме около 20 хиляди смъртни случая на година, свързани с наднорменото тегло. Това е огромна цифра", казва д-р Ал-Катани.

Вижте репортажа на Bloomberg от Джеда, Саудитска Арабия.