БАБХ продължава засиления контрол по морските ни курорти. Целта е да се гарантира безопасността на храните, които консумират туристите и да бъдат предпазени от хранителен инцидент по време на лятната им почивка, съобщиха от Агенцията.
През изминалата седмица инспекторите към Областните дирекции по безопасност на храните в градовете Варна, Бургас и Добрич са извършили 162 проверки.
Те обхващат обекти за търговия с храни, заведения за обществено хранене, хотелски комплекси, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг, както и предлагащи услугата „all inclusive”, намиращи се на територията на морските ни курорти.
Проверени са 88 заведения за обществено хранене, 29 обекти за търговия с храни, 29 временни и сезонни обекти и 16 предлагащи услугата "all inclusive".
Най-честите нарушения, които инспекторите на БАБХ констатират са некоректно етикетирани храни, смесено и неправилно съхранение на различни групи храни и несъответствия по сграден фонд и оборудвания.
В резултат на констатациите, проверяващите са издали 15 Предписания. До този момент няма затворени търговски обекти, или такива с временно преустановена дейност, бракуваните храни са малко над 19 килограма.