fallback

Завръщането на Ел Ниньо

Bloomberg прави преглед на причините и последствията за климата от природното явление Ел Ниньо

08.07.2015 | 11:04 Автор: Виктория Крумова

Повечето от нас не са си спомняли за Ел Ниньо от почти 20 години. Но скоро това ще се промени. Възможно е тази година Ел Ниньо да се завърне с отмъщение и огромни последствия за времето по цял свят.

Какво точно е един Ел Ниньо? Това е разпадане на климатичната система на Тихия океан, която се случва, когато повърхността на океана се затопля повече от обикновено. Топлината се издига в атмосферата и предизвиква необичайно време по цял свят. В Азия и Австралия има горещи вълни и горски пожари, докато в Южна Америка и Южните Щати се наблюдават поройни валежи.

Ел Ниньо е нормална част от начина, по който действа климата на Земята. Случва се веднъж на няколко години и рядко ефектът му е достатъчно голям, за да бъде отразен. От време на време обаче се сблъскваме и с неговата свръхсила.

Още по темата

Ел Ниньо от 1997-1998 беше най-силният в историята. Направи 1998 най-горещата година дотогава и предизвика щети за десетки милиарди долари по цял свят. Въпреки това в Северна Америка създаде и икономическа полза заради спестявания от отопление през зимата.

Наскоро Ел Ниньо, зародил се в Тихия океан, би могъл да стане мощен, колкото версията си от 1997-1998. В комбинация с ефектите от глобалното затопляне, почти сигурно е, че един силен Ел Ниньо ще направи 2015 най-горещата година в историята. Вече наблюдаваме потенциалните ефекти от новите условия. Горещи вълни в Индия и Пакистан убиха около 3000 души. Нещо повече, реколтата в цяла Азия може да пострада в резултат на жегата и сушата.

Един от възможните положителни ефекти е, че Калифорния може да получи повече валежи, които ще бъдат от полза след ужасната суша там.

 

fallback
fallback