На борда на снежната лаборатория на НАСА

Bloomberg се качва на борда на въздушна лаборатория, която измерва дълбочината и отразителната способност на снега

06.07.2015 | 15:31 Редактор: Виктория Крумова
На борда на снежната лаборатория на НАСА

Том Пейнтър, Лаборатория за реактивно движение, НАСА: Когато съм в самолета, си мисля за това, което е отишло на земята в снежната покривка. От време на време може да погледнете през прозореца и да видите най-прекрасните планини в света. Невероятно е.

Още по темата

Въздушната снежна обсерватория се състои от инструменти, които се намират на самолет. Наблюдават земната повърхност и измерват дълбочината на снега и отразителната му способност.  Комбинацията на тази информация ни дава това, което трябва да знаем, за да разберем времето и мащаба на топенето на снега, което е ключово за водните ресурси в Западните щати.

Още по темата

Франк Гърки, отдел Водни ресурси, Калифорния: Вече четвърта година имаме суша и тя е изключително тежка, в сравнение с всяка друга година. На места, където сме имали един до три метра сняг, сега има гола земя. Затова този проект е толкова важен.

Том Пейнтър, Лаборатория за реактивно движение, НАСА: Самолетът излита и се изкачва на достатъчна височина, за да можем да покрием планинските речни басейни, докато летим. Докато се намираме във въздуха, включваме инструментите и правим измервания на топографията и отразителната способност на снега или колко слънчева светлина се поглъща от повърхността. След няколкочасов полет над огромните планински басейни, самолетът каца, вземаме данните и ги вкарване в сложна изчислителна система. Започваме да свеждаме данните до двата основни продукта – еквивалента сняг-вода и отразителна способност.