Саудитски принц дарява 32 млрд долара

Парите на Алуалид бин Талал отиват във фондацията му

02.07.2015 | 13:39
Саудитски принц дарява 32 млрд долара

Саудитският принц-милиардер Алуалид бин Талал обяви, че ще дари 32 млрд долара от личното си богатство за благотворителност, съобщи ВВС.

62-годишният племенник на крал Салман е един от най-богатите хора на планетата. Той обясни, че бил вдъхновен от фондацията на Бил Гейтс-Gates Foundation, основана от Бил е Мелинда Гейтс през 1997.

Парите на принца ще се използват "за изграждане на културно разбирателство", "подкрепа на жените" и "осигуряване на жизненоважни помощи при бедствия", освен всичко останало, каза той.

Бил Гейтс похвали решението на принца и го нарече "вдъхновение за всички нас, които работим с филантропски цели по света".

Принц Ауалид е номер 34 в списъка на най-богатите хора на света на Forbes.

Парите ще бъдат преведени на благотворителната организация на принца, Alwaleed Philantropies, на която вече е дарил 3,5 млрд долара.

Принцът не заема правителствен пост. Председател е на инвестиционната компания Kingdom Holding Company, базирана в Риад.

Публичната компания инвестира във финансови услуги /City Group/, имоти /хотелите Savoy в Лондон, Plaza, Ню Йорк, Four Seasons, George V в Париж/, авиация /NAS/, петрол, медии /News Corpq Time Warner, Nat.Georgaphic, FoxNews, бахрейнския канал Alarab - по договор с Bloomberg LP/, здравеопазване.

/Снимка: alwaleed.com.sa/