От акции до сосове - историята на един бивш брокер

Bloomberg разговаря с Роит Чъг, собственик на ресторант Chai Ki, за приликите между работата на борсата и ресторантите

01.06.2015 | 16:59 Редактор: Виктория Крумова
От акции до сосове - историята на един бивш брокер

Роит Чъг, собственик на ресторант Chai Ki: Здравейте, казвам се Роит Чъг и се намирам в новия ресторант Chai Ki в Canary Wharf. Управлявам ресторанти от десет години. Преди това работих в банковия сектор.  

Понякога, когато работя тук, се чувствам като на борсата, но е различно, що се отнася до времето, което имаш. На борсата става дума за моментални решения, работата е инстинктивна. В ресторанта също се използват много инстинкти, но имаш време да ги обмислиш, което е и доста опасно, защото можеш да се разубедиш за някои добри идеи. Мисля, че на човек винаги му липсват определени неща от предишната работа. Когато се опитваш да откриеш ресторант и си мислиш защо, за Бога, си причинявам целия този стрес. Нямате никакви гаранции, че хората ще останат с вас. Имате голяма сигурност, когато имате работа и някой друг да поема отговорността, а не всичко зависи от вас.

Още по темата

Но ако ми липсваше, щях да се върна към предишната ми работа. Обожавам да управлявам ресторанти и какъвто и стрес и напрежение да трябва да преживеете, накрая виждате как гостите седят в ресторанта ви и се наслаждават на храната – чувството е несравнимо, много е приятно.

Създаваме храна, каквато харесваме. Вкусовете може и да са индийски, но ястията не винаги са нещо, което непременно свързваме с традиционен стил кухня.

Ако сте екип от ентусиазирани хора, които създават храна, която обичат, се надяваме, че гостите ще го разберат, за разлика от това да чувствате, че трябва да спазвате много строги правила как се приготвя индийка храна. Много хора се справят прекрасно, но аз искам да правя нещо различно и сега имам възможност да го правя.