Чарлз Масон, директор на ресторант Chevalier: Ресторантът е театър – точно така, театър за всички сетива. Казвам се Чарлз Масон и съм директор на ресторант Chevalier в хотел Baccarat в Ню Йорк. Вярвам, че добрите ресторанти имат пет основни съставки.
Първо имате нужда от прекрасна храна. Това изглежда много просто, но най-простите ястия се постигат най-трудно – как се презентират, как се поднасят – това определя настроението. Ако чинията е красива – ви съблазнява.
Атмосфера се постига не само с удобни мебели. Всеки детайл – от покривките и салфетките, лампите, цветята на масата и разбира се, приборите. Всичко трябва да изглежда естествено – сякаш принадлежи на съответното място, но най-важното нещо е светлината. Осветлението вероятно е най-неуловимият детайл. Ако осветлението е перфектно, не се забелязва, но ако е ужасно със сигурност ще разберете. За мен цветята представляват живота – съвсем просто е. Освен това ни показват, че дори и в града можем да имаме градина.