Властите в Бахрейн спряха новия арабски ТВ канал Alarab

02.02.2015 | 14:08
Властите в Бахрейн спряха новия арабски ТВ канал Alarab

Новият ТВ канал от Бахрейн Alarab, финансиран от саудитския бизнесмен принц Алуалид Бин Талал бе спрян по-малко от 24ч. след старта си, съобщава middleeastmonitor.com.

"Излъчването бе прекратено по технически и административни причини", съобщи каналът в Туитър.

Вестник Акбар Ал-Халидж от Бахрейн съобщава, че излъчването на Alarab е било спряно, поради"неспазване на нормите в страните от Персийския залив".

Подобни норми включват "медиен неутралитет и неизлъчване на теми, които могат негативно да засегнат единството на Залива".

В първото си предаване водещият Халилл Ал-Марзук покани зам.-генералния секретар на опозиционното щиитско движение в Бахрейн Ал Вефак.

 

Още по темата

WSJ също пише, че каналът е бил спрян заради интервюто с опозиционния лидер и цитира съобщението в Туитър.

Неочакваното спиране на излъчване е било явно по нареждане на властите в Бахрейн, съобщава вестникът.

Юсуф Мохамед, медиен директор на Информационната дирекция на Бахрейн е посочил подобни причини в коментара си за официалната новинарска агенция на страната.

Той е казал, че властите работят с ръководството на Alarab, за да "решат безпроблемно въпроса4 и очаква сигналът скоро да тръгне отново.

Ал Марзук е бивш заместник-председател на парламента и висш член на Ал Вефак, основния шиитски политически блок в страната. Обвиненията срещу него в подбуждане към насилие и връзки с протестна фракция, обвинена за поставяне на бомби и други нападения миналата година бяха свалени.

Alarab се помещава в Световния търговски център в столицата на Бахрейн Манама.

В Бахрейн е разположен 5 американски флот и страната е част от водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава /ИДИЛ/.

Бахрейн бе изправен пред четири години нестабилност след масовите антиправителствени протести през февруари 2011, водени от шиитското малцинство в страната, което настоява за повече политически права от сунитската монархия.

Решението на Alarab да построи централата на медията в Бахрейн през 2011, вместо в Дубай, бе коментирана като важна подкрепа за страната, въпреки политическата нестабилност.