Телевизия Alarab започна излъчване от Бахрейн

01.02.2015 | 10:00
Телевизия Alarab започна излъчване от Бахрейн

Новинарския ТВ канал Alarab започна излъчване в 13:00 ч. на 1 февруари от централата си в Бахрейн за зрителите по целия свят.

Новата телевизия от Близкия Изток ще излъчва новини на всеки час и ще предоставя най-новата информация чрез кореспонденти и бюра по света.

Alarab работи по договор за сътрудничество с Bloomberg, предоставящ първокласна информация на бизнес общността в региона.

Освен новини каналът ще излъчва програми с фокус, насочен към ситуацията в Саудитска Арабия.

Каналът е базиран в Бахрейн, излъчва на арабски език, съобщава компанията.

Фахад Сукаит, председател на борда и главен изпълнителен директор на канала каза:

"Горди сме от силния старт, който успяхме да направим и благодарим на принц Алуалид Бин Талал бил Абдулазис ал Сауд за подкрепата. Целта ни е да осигурим на зрителите си нов и различен стил, да предоставяме независима и точна информация, базирана на задълбочени анализи."

Каналът ще има 280 служители, включително кореспонденти в 30 страни.

Предполага се, че ще бъде конкурент на базираната в Катар Al Jazeera, основана през 1996 и дубайската Al Arabiya, стартирана през 2003 от Уалид ал Ебрахим, шурей на покойния крал Фахд от Саудитска Арабия, съобщава Arabian Business.

Принц Алуалид е председател на базираната в Саудитска Арабия Kingdom Holding, който има дялове в медийни компании като News Corp, Twitter и Rotana Group, притежаваща развлекателни канали в Близкия Изток.

Интересите на принца включват и тематичния парк Disneyland в Париж, Citigroup и веригата хотели Four Seasons.

Принц Ауалид, който не заема никакъв правителствен пост, е критичен към силно консервативното саудитско правителство под управлението на покойния крал Абдула, негов вуйчо.

През декември той каза, че някои саудитски министри са арогантни и имат нужда "да направят повече за саудитските граждани" в интервю на ежедневника Saudi Gazette.

Освен това той помоли правителството да създаде суверенен фонд за защита от спада в цената на петрола, наричайки "грешка" 90-процентната зависимост на приходите в бюджета от петрола.