fallback

Ferrari обмисля да премести седалището си извън Италия

Данъчното бреме в страната започва да затруднява все повече компании

10.12.2014 | 16:17 Автор: Велко Каменов

Ferrari обмисля да премести централата си извън Италия поради финансови причини, предаде Bloomberg. Производителят на спортни автомобили може да последва стъпките на компанията майка – Fiat Chrysler, чието седалище вече е в Лондон, където корпоративните данъци са по-ниски от тези в Италия. Fiat Chrysler, компанията, която в момента е собственик на Ferrari, планира да отдели производителя на луксозни автомобили в самостоятелна компания в опит да намали дълговете си.

Производството на спортните автомобили Ferrari ще остане базирано в Маранело дори ако седалището бъде преместено във Великобритания. Бизнес средата е много по-благоприятна във Великобритания. В класацията на Световната банка, подреждаща страните според условията за правене на бизнес, Италия е на 56 място, а Великобритания на 8. Корпоративните данъци в Италия са в размер на 31,4%, а във Великобритания 21%, като през 2015 ще намалеят до 20%.

Министър-председателят на Италия Матео Ренци  се опитва да осъществи данъчни и трудови реформи, които да направят италианската икономика по-конкурентноспособна, но тези усилия може да се окажат прекалено закъснели за Ferrari.

 

fallback
fallback