Френски писател спечели Нобеловата награда за литература

Той е автор на няколко десетки кратки романа

09.10.2014 | 16:42 Редактор: Ирина Георгиева
Френски писател спечели Нобеловата награда за литература

Френският писател Патрик Модиано спечели тазгодишната нобелова награда за литература. Той е автор на няколко десетки кратки романа. В творбите си Модиано често смесва биографични и фикционални елементи. Отличието му се присъжда "за изкуството на спомена, с което той пресъздава най-неуловими човешки съдби и разкрива живия свят на окупацията".

69-годишният Модиано е роден в западното предградие на Париж Булон. Кариерата му започва през шейсетте години на миналия век като няколко от първите му книги получават престижни награди. Сред романите му са "Вила Тъга", "Улицата "Тъмните магазинчета", "Нощна стража", "Околовръстни  булеварди", "Непознати" и други. Много от творбите му са преведени на български език. По част от книгите на френския писател са направени и филми. 

Отличието, както и сумата от 8 млн. шведски крони или 1,1 млн. долара ще бъдат връчени на Модиано на церемония в  Стокхолм на 10 декември.

Нобеловата награда за литература е учредена през 1901 г. и се присъжда от Шведската академия по литература в Стокхолм. Досега отличието е връчвано 106 пъти. Сред именитите лауреати на наградата са Ърнест Хемингуей, Албер Камю, Георгиос Сеферис и Борис Пастернак.