Нобелова седмица

Нобеловата награда се състои от златен медал, диплома и парична сума

06.10.2014 | 14:30 Редактор: Ирина Георгиева
Нобелова седмица

Започна Нобеловата седмица. Наградата за физиология и медицина беше присъдена на американеца Джон О'Кийф и норвежците Мей-Брит и Едвард Мозер, които са открили "GPS системата" на мозъка, тоест как мозъкът знае къде се намираме в момента и как сме в състояние да се придвижваме от едно място на друго. Изследователите ще си поделят наградата.

"Оставете ни да избираме. Оставете ни да изберем книгите и писалките. Те са най-мощното оръжие. Едно дете, един учител, една книга и една писалка могат да променят света. Образованието е единственото решение. Образованието е преди всичко."- заяви активистът Малала Юсуфзай.

"Докоснати сме от трагедията и болката, провокирана от конфликтите в Близкия изток. Мисля първо и преди всичко за любимата Сирия. Започна като битка между братя и продължава вече три години. Взе жертви и принуди милиони да станат бежанци." - заяви Папа Франциск.

"Хора по целия свят, които говорят различни езици, но разбират значението на думата свобода. Трябва да защитаваме нашите права. От името на толкова много хора по света, които са рискували живота си за свободата, бих искала да кажа благодаря." - допълни Едуард Сноудън.

Науката и борбата за мир не признават граници. Главата на Римокатолическата църква папа Франциск, пакистанската тийнейнджърка Малала, дръзнала да се противопостави на талибаните, Едуард Сноудън, разкрил тайните на американските програми за електронно следене, канцлерът на обединена Германия Хелмут Кол, който допринесе за премахването на Желязната завеса в Европа. Всички те са кандидати за нобеловото отличие за мир и го заслужават. Пълният списък с кандидатите се пази в тайна до официалното обявяване на призьорите. По желание на Алфред Нобел наградите, носещи неговото име, са за най-важните открития в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения, за дейност в интерес на световния мир.

Първата Нобелова награда е връчена в Сен Тропе през далечната 1901 година – пет години след смъртта на Алфред Нобел. Тогава те се равнявали на 30 заплати на университетски професор. Днес Нобеловата награда се състои от златен медал, диплома и парична сума.

От 2012 година заради финансовата криза паричната й равностойност е намалена с 20% до осем милиона шведски крони. Нобеловият медал с профила на основателя на наградата е изработен от 18-каратово злато и тежи 175 грама.