Бакшишът, който се оставя в ресторантите в Европа е по-скромен, в сравнение с Америка.
На повечето места, ако оставите 10% над сметката, се счита, че сте оставили много пари.
Колко да оставите на масата в крайна сметка?
Водени от принципа, ако не сте икономически мотивирани, би трябвало да се ориентирате според местните цени.
Да оставиш в Европа 15-20%, както се прави в САЩ, е безсмислено, ако не и културно неприемливо.
Практически навсякъде в Европа можете да правите като местните хора /ако обслужването ви е харесало/ и да добавите 1-2 евро от името на всеки човек на масата.
Сервитьорите обаче, не са така стриктни към наградата си, както в САЩ, и няма да ви се разсърдят, ако объркате сумата.
Имайте предвид, че бакшиш се оставя само в ресторант със сервитьори.
Ако се храните на бара, не оставяйте нищо.
Етикетът при обслужване на маса варира в различните страни в Европа, движейки се между 5% и 10%.
В Средиземноморските страни, цената за обслужване /servizio на италиански, service на френски, servicio на испански/ може да се даде по различен начин.
Някой път в менюто е вписано, че обслужването се включва в сметката /servizio incluso/.
Това означава, че посочените цени съдържат бакшиша.
Когато обслужването не е включено, / servizio non incluso/, сумата трябва да е вписана на отделен ред в сметката.
В Северна и Източна Европа менюто или сметката вероятно няма да включват почерпката за сервитьора, но се очаква да се сетите сами за това.
За да ви донесат сметката, трябва да я поискате.
Преди да дойде, направете на ум елементарно изчисление колко ще ви струва.
Общата сума би трябвало да е близка до вашата прогноза /поне да е число с толкова цифри/.
Внимателно я разгледайте и ако имате въпроси – попитайте сервитьора.
Всяка страна си има своите маниери на даване на бакшиш.
В немскоезичните страни се смята за недискретно да се съобщи общата сума, която искате сервитьорът да ви удържи при плащане, включително и бакшиша.
Така че ако сметката е 41 евро, дайте му 50 и кажете „45“. Ще ви върне 5 евро и ще се почувствате европеец.
В Прага и на повечето места в Чехия сметката не посочва дали сервизът е включен или не.
Обикновено се закръгля с 5-10% и се плаща в брой. Ако кажете две-три думи на чешки, ще ви обслужат по-добре.
Ако поздравите на английски, ще ви струва 15% за обслужване.
В Лондон много ресторанти посочват 12,5% сервиз „по желание“, но вие давате само това, което обслужването заслужава.
Обикновено е по-добре да платите на сервитьора при уреждане на сметката, отколкото да оставите пари на масата, особено на оживени места, където някой друг може да ги прибере.
Сервитьорите предпочитат бакшиш в брой, дори когато плащате с кредитна карта /иначе бакшишът никога няма да стигне до него/.
Американците в Европа често се тревожат колко да оставят на таксито.
Просто е: закръгляте до едно евро /ако сметката е 13, оставяте 14 евро/ за обикновен преход.
За дълъг преход с такси, закръгляте на 10 евро /при сметка 76, оставяте 80/.
Ако ви се е сторило, че сте обикаляли твърде много, не оставяте нищо.
Бакшишът за екскурзоводни услуги е по желание.
Екскурзоводите, които показват забележителности на обществени места или правят автобусни обиколки често протягат ръка при слизане.
Ако вече сте платили за обиколката или входна такса, не оставайте повече /но ако искате, 1-2 евро е достатъчно/. Като цяло, ако някой ви предостави супер услуга, няколко евро са достатъчни.. но не задължителни.
Когато се колебаете, питайте.
Французите и англичаните обикновено оставят бакшиш на фризьора и бръснаря си, холандците и шведите – обикновено не го правят.
Ако не сте сигурни дали и колко да оставите, питайте в хотела или в информационния център.
Съветите са на Рик Стивс, американски автор на пътеводители за Европа.