fallback

Европейската комисия одобри придобиването на Aer Lingus от IAG

International Airlines Group, обединяваща British Airways и Iberia, ще се разшири с още един национален превозвач - този на Ирландия

18.07.2015 | 10:43 Автор: Александър Богоявленски

Сделката по придобиването на ирландската Aer Lingus от гиганта International Airlines Group /IAG/, е на път да бъде финализирана, след като Европейската комисия й даде зелена светлина. Въпреки това, в решението на Комисията се изразява загриженост, че обединението ще доведе до недостатъчна конкуренция по няколко маршрута, най-вече до Северна Америка. Тя призовава холдинга да предприеме спешни стъпки по разрешаването на тези противоречия преди сливането да стане факт. Със своите 50 самолета, това ще е четвъртата авиокомпания в холдинга, заедно с британския национален превозвач Бритиш Еъруейз, испанската Иберия и базирата в Барселона нискоразходна Vueling.

Освен конкуренцията по трансатлантическите дестинации, Комисията поставя условие и за облекчаване на режима на лондонското летище Гетуик, където обединената група трябва да преотстъпи повече права за транзитен трафик на трети авиокомпании и да освободи пет дневни слота на второто по натовареност летище в британската столица.

Междувременно Ryanair, който е основен акционер в Aer Lingus и до неотдавна имаше апетити за придобиването на компанията обяви, че ще кандидатства за освободените слотове на Гетуик, за да доразвие слабата си мрежа от това летище. В решението на Комисията по антитръстовото одобрение на сделката за 1.4 милиарда долара се казва, че IAG е поела ангажимент да влезе в споразумения с други превозвачи, опериращи от Лондон Хийтроу, Гетуик, Манчестър, Амстердам, Шанън и Дъблин, според които Aer Lingus ще продължи да осигурява на тези превозвачи транзитни пътници.

fallback
fallback