Шефът на VW отива в еко комисията на САЩ

Срещата с Мюлер е насрочена за 13 януари

08.01.2016 | 08:53
Шефът на VW отива в еко комисията на САЩ

Главният изпълнителен директор на Volkswagen ще се срещне с директора на американската Агенция за защита на околната среда /EPA/ другата седмица, когато компанията и агенцията ще преговарят по изтегляне на коли за решаване на кризата с емисиите на дизеловите двигатели, съобщи Bloomberg.

Още по темата

Срещата на Матиас Мюлер с администратора на EPA Джина Макарти бе поискана от компанията, която през септември призна, че е манипулирала софтуера в 482 000 коли от 2009, за да мине еко тестовете в САЩ. Извън тестовете автомобилите изхвърлят по-високи от позволените нива вредни емисии.

В четвъртък Макарти каза, че предложението на VW да приведе автомобилите в съответствие със стандартите е било неадекватно. Агенцията и VW „имаха големи технически спорове“, каза тя пред репортери на събитие във Вашингтон.

„Още не сме намерили удовлетворяващо решение“, каза Макарти. EPA „иска да намери изход, за да може компанията да спазва изискванията“.

Срещата с Мюлер е насрочена за 13 януари – ден преди Бордът за чистотата на въздуха на Калифорния да публикува отговор на предложението на VW за ремонт на колите.

Мюлер отива за пръв път в САЩ след съобщението на американската еко комисия за нарушения в емисиите на автомобилите, прерастнал в „дизелгейт“.

Двама американски сенатори-демократи поискаха компанията да предложи на американските потребители различни възможности за компенсация на щетите и неудобствата от притежанието на дизелови автомобили, включително бърз ремонт и пари.

„Собствениците, които не искат повече колите си, Volkswagen може да ги изкупи по справедлива пазарна цена, която надхвърля тази отпреди обявяване на нарушенията на компанията“, казаха сенаторите Ричард Блументал и Едуард Марки от Масачузетс в писмо до директора на компанията в САЩ Майкъл Хорн.

EPA и калифорнийската еко комисия разследват дали 85 000 коли VW, Audi и Porsche с трилитрови дизелови дригатели нарушават стандартите за чистота на въздуха.