fallback

България е в топ 10 в Европа по отворени данни

Преди година България дори не беше в класацията, защото нямаше портал, а сега е в топ 10, подчерта вицепремиерът Бъчварова

03.12.2015 | 14:26 Автор: Ирина Георгиева

България се нарежда сред европейските страни в Топ 10 по отворени данни, показва изследване на ЕК за състоянието на отворените данни и достъпа до обществена информация в Европа (Open Data Maturity in Europe 2015). У нас ангажиментът за отворените данни е поет от екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова.

"Преди година България дори не беше в класацията, защото нямаше портал. Сега вече сме в топ 10." - подчерта вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на конференцията "Време за данни".

Великобритания, Естония и Франция попадат в лидерската група, които традиционно са водещи при провеждането на този тип политики. По думите на Бъчварова "тази година и България е в групата на лидерите, които определят тенденциите в тази област".

В началото на мандата си вицепремиерът пое ангажимент да отвори 119 набора от данни до края на 2015 година - до момента вече са отворени 116. Сред тях има редица обществено значими данни. Те са ключов ресурс за правенето на политики, но и за упражняването на контрол върху ефекта от политиките от страна на гражданския сектор и бизнеса, както и един от най-ефективните инструменти за постигането на прозрачно и отчетно управление.

"Отварянето на данни е изключително важно." - подчерта и британският посланик Ема Хопкинс.

Този процес допринася за предоставянето на по-добри услуги за обществото, изработването на по-добри държавни политики на база актуални данни и за насърчаване на бизнеса и иновациите, смята още Хопкинс.

Предоставянето на отворен достъп до информация от обществения сектор с цел повторната й употреба носи и значими икономически ползи - зад тази теза се обединиха вицепремиерът и посланикът. Според тях генерираните от обществения сектор данни могат да се използват за създаването на иновационни услуги и продукти с добавена стойност от страна на бизнеса.

Според промените в Закона за достъп до обществена информация организациите от обществения сектор се задължават да предоставят информация в отворен, машинночетим формат заедно със съответните метаданни, като форматът и метаданните съответстват на официални отворени стандарти - това е вторият успех за постигането на открито управление, смята Бъчварова.

Измененията предвиждат всяка информация от обществения сектор, създадена след 1 април 2016 година, да се поддържа в електронен вид. Разширява се кръгът на институциите, от които може да се иска информация – музеи, библиотеки и архиви. Данните се публикуват на Портала за отворени данни и се регламентира със закона.

fallback
Още от Техно
fallback