Организации от публичния сектор публикуват данни за прозрачно управление

Вече са качени 40 набора от данни

02.07.2015 | 15:57 Редактор: Васил Детелинов
Организации от публичния сектор публикуват данни за прозрачно управление

29 организации от публичния и държавния сектор вече публикуват данни за работата си в Националния портал за отворени данни. Там вече са качени 40 набора от данни, сред които –информация за регистрация по постоянен и настоящ адрес, демографска и бизнес статистика, дори и разписанието на държавните железници. Амбицията на екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова, която отговаря за електронното правителство, е до края на 2015 година на портала да бъдат публикувани 119 набора от данни. Целта на проведената днес в София конференция Данни канят" беше да насърчи обществото да следи работата на държавната администрация.

Отворените данни са масиви с информация, които 29-те засега организации подават с безплатен достъп, както и с права за свободно ползване. Анализите, статистическите данни и регистрите са за заболеваемостта на населението, разплащането на здравната каса, финансовите преводи между институциите, дори и данни за качеството на въздуха и за раждаемостта. А ако сте любопитни, може да видите в списъците на ГРАО как се е движи адресната регистрация около изборите през последните 5 години и да я сравните с предстоящия местен вот.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова, която отговаря за електронното правителство заяви, че постигнатите до момента резултати дават стимул на екипа й, да работи за въвеждането на електронното управление.

От парламента обещаха да помагат със законодателни инициативи, така че обемът на отворените данни да стане по-голям, като в него попадне информация и с по-поверителен достъп, но от обществена важност.

Кои са организациите с отворени данни за прозрачно управление и повече за тяхната дейност може да видите на:  www.opendata.government.bg