fallback

Интернет гигантите ще събират лични данни на сървърите си в Русия

Законът влезе в сила на 1 септември 2015

01.09.2015 | 09:04

Глобалните интернет компании, работещи в Русия се оказаха във вторник в новата ера кремълски регулации, пише Bloomberg.

Нов закон принуждава технологичните компании с руски клиенти да изпълняват местни дейности за събиране на руски лични данни. Това е поредното изискване от поредицата на около 20 закона, затягащи правителствения контрол над интернет, всички въведени от президента Путин във втория му мандат през 2012.

Новата програма цели да защити неприкосновеността на личните данни на руските граждани. Това не е само руска идея, Бразилия и Германия също я въведоха в годините след като Снаудън направи разкритията си. И все пак защитници на човешките права се опасяват, че регулацията ще бъде използвала злоумишлено за шпиониране на политически активисти. Тя влиза в сила няколко дни след като Wikipedia бе затъмнена за кратко заради една статия за канабиса.

„Режимът вече засилва цензурата и следенето и ги използва, за да наблюдава активисти от опозицията, така че вече заставя и компаниите да събират данни на сървърите в страната, с което улеснява правителството да получи достъп до тях“, казва Лаура Рийд, изследовател от Freedom House.

На теория руските служби имат нужда от съдебна заповед, за да получат достъп до данните, но наблюдатели казват, че рядко я използват.

Сега всички следят какво ще направят Facebook, Twitter и Google, които се срещнаха в Кремъл за разяснения по закона. Не е ясно дали ще му се подчинят. Facebook просто каза, че няма да коментира спекулации и че „ние редовно се срещаме с правителствени лица и нямаме какво повече да кажем този път“, съобщава Bloomberg.

 

На 1 септември 2015 в Русия влезе в сила закон, който предвижда пазенето и обработката на персоналните данни на руските граждани в Русия. Роскомнадзор може да включва сайтовете на нарушителите в специален регистър и в случай на отказ от отстраняване на нарушенията може да блокира достъпа до него.

Законът предизвика много въпроси от бизнеса, който поиска отлагане на влизането му в сила. Компаниите казаха, че той изисква допълнителни разходи, съобщава РИА Новости.

 

fallback
Още от Техно
fallback