Как работят гръцките стартъпи в условия на капиталов контрол

Bloomberg посещава технологичен инкубатор в Атина, за да разбере как се създават нови компании в условия на криза

08.07.2015 | 15:12 Редактор: Виктория Крумова
Как работят гръцките стартъпи в условия на капиталов контрол

Джо Уайзентал, Bloomberg: Намирам се пред Found. ationинкубатор за технологии и сътрудничество. Тук съм, за да разбера как системата на гръцките стартъпи  работи в условия на напрегнати икономически условия и контрол на капитала. Да видим.

Интересува ме въпроса за изтичането на мозъци на инженери и програмисти. Виждали ли сте много хора да напускат Гърция и да отиват в други страни, където условията да по-добри?

Found. Ation: Да, разбира се. Проблемът, пред който сме изправени, е как да създадем среда, в която хората да искат да останат, както и достатъчно привлекателна за хората, която вече са напуснали, така че да поискат да се върнат.

Джо Уайзентал, Bloomberg: Какво трябва да разберат политиците за технологиите.

Found. Ation: Трябва да осигурят стабилна среда. Много неща – може би промени в данъчния режим.

Джо Уайзентал, Bloomberg: Интересно ми е как уеб-базираните компании, тези, които използват дигитални транзакции, оперират в среда, в която много от услугите, за които плащат – Amazon, приложения на Facebook, Google – дори не са разрешени под контрол на капитала.

Found. Ation: Последните събития с прилагането на контрол на капитала на гръцкия пазар всъщност представлява голям проблем за цялата стартъп-общност в Гърция.

Още по темата

Джо Уайзентал, Bloomberg: Смятате ли, че правителството обръща достатъчно внимание на предприемачеството и частните компании?

Found. Ation: Не съвсем. Имаше някои добри първи стъпки, но мисля, че трябва да дадем много за начина, по който работим. Например, помислете за начина, по който уреждаме плащанията си. 99.9% от всички транзакции са уеб-базирани.

Джо Уайзентал, Bloomberg: Има ли компании, които са спрели дейността си заради контрола на капитала.

Found. Ation: Все още не. Има много причини за това. Всички имат външен финансиращ източник, но както казах по-рано, това не е устойчиво в дългосрочен план. Надявам се, че тук всички разбират, че банките могат да бъдат затворени само за седмица или две, за да продължим да работим.

Джо Уайзентал, Bloomberg: Значи остават няколко дни, в които можете да оцелеете без банките. Но ако това продължи по-дълго, ще имате сериозен проблем.