Полет около света със соларна енергия

Bloomberg представя Solar Impulse - машина с размерите на пътнически самолет, задвижвана само с помощта на соларна енергия

14.05.2015 | 14:39 Редактор: Виктория Крумова
Полет около света със соларна енергия

Bloomberg: Голям е колкото пътнически самолет, но се движи само с помощта на слънчева енергия. Това е Solar Impulse – един от най-модерните соларно-задвижвани самолети. Предизвикателство е да обикаляш света, само когато е светло, а задържането във въздуха изисква много усилия.

Център за управление на полети, Монако: Поддържаме постоянен контакт чрез сателитна връзка, телефон, също така получаваме технически данни от самолет чрез друг канал, също чрез сателитна връзка. Получаваме стотици параметри от самолета със закъснение само от две до три секунди.

Bloomberg: От базата в Монако екип от 19 души наблюдава пътя на Solar Impulse

Още по темата

Център за управление на полети, Монако: Да кажем, че това е мини-Хюстън център. Между другото, наблюдавахме как нещата се случват в космическата индустрия, дори имаме съветници от НАСА, които работят за нас.

Bloomberg: Може и да не е пътуване в космоса, но все пак е впечатляващо. Следващият етап от пътуването е от Китай до Хавай е най-голямото предизвикателство на разстояние почти 8000 км. Времето на полета е 120 часа, затова пилотите ще трябва да спят, но центърът за управление се е погрижил и за това.

Център за управление на полети, Монако: Тук имаме възможност да събудим пилота чрез натискане на червен бутон със звукова аларма и вибриращи ръкави.

Bloomberg: Проектантите на Solar Impulse се надяват да покажат на света, че потенциалът на алтернативна енергия е огромен.