Ново предупреждение за климатичните промени от IPCC

02.11.2014 | 16:31
Ново предупреждение за климатичните промени от IPCC

Междуправителственият панел по климатичните промени /IPCC/ съобщи в доклад, че по-голямата част от електричеството в света може – и трябва – да се произвежда от нисковъглеродни източници до 2050.

Неограниченото използване на изкопаеми горива трябва да спре до 2100, ако светът иска да избегне опасни промени в климата, мащабни и необратими, съобщава Би Би Си.

„Науката си каза думата“, заяви ген.секретар на ООН Бан Ки Мун. „Няма място за съмнение в посланието им. Лидерите трябва да действат. Времето ни притиска“.


Докладът на IPCC бе публикуван в неделяу 2 ноември 2014 в Копенхаген след седмица усилени дебати между учени и правителства.


„Съществува мит, че действията за ограничаване на промените в климата ще са много скъпи“, каза Бан Ки Мун. „Бездействието би струвало повече“.


В документа се казва, че намаляването на емисиите парникови газове и от ключово значение, ако искаме да ограничим глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий – цел, приета през 2009.

За производството на електроенергия това би означавало бързо преминаване от въглища към възобновяеми източници и други нисковъглеродни форми, включително ядрена енергия, съобщава Би Би Си.

Докладът предлага ВЕИ да увеличат дела си от сегашните 30% дял до 80% от енергийния микс до 2050г.

В дългосрочен план докладът изключва генерирането на енергия от изкопаеми горива до 2100.

Трите предишни доклада на IPCC, публикувани в последните 13 месеца посочиха причините, ефектите и потенциалните решения на промените в климата.

Новият документ свързва трите фактора в едно с цел да информира политиците, ангажирани в опит да постигнат нов глобален договор за климата до края на 2015.


Докладът потвърждава вече известни позиции:


-    Затоплянето е „недвусмислено“ и човешкото влияние върху климата – ясно;

-    От 1950 се наблюдават безпрецедентни промени в сравнение с миналото;

-    Периодът от 1983 до 2012 е бил най-топлият в 30-годишния период в последните 1400 години;

-    Затоплянето дава отражение по света в повишаване киселинността на океаните, топенето на арктическия лед и по-ниските реколти в много части на света;

-    Без координирани действия спрямо въглеродните емисии, температурата ще се повиши в близките десетилетия и може да стигне до 5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива до края на този век.

Страните трябва да се адаптират бързо, но почти всички сценарии предвиждат почти нулеви емисии парникови газове до 2100.