fallback

FCC с решение срещу дискриминацията на трафика в интернет

Коментар на Питър Кук за телевизия Bloomberg от Вашингтон

27.02.2015 | 16:39 Автор: Георги Стоянов

Питър Кук: Срещата на Федералната комисия по комуникации току що приключи. Те ще дадат пресконфереция, за да пояснят какво точно се е случило.

Но основното послание е, че FCC е взела историческо решение. Комисията обаче е била сериозно разделена.

Тала или иначе решението в подкрепа на неутралността на интернет е факт.

Разбира се, председателят Том Уилър, който първоначално направи това предложение, след като получи подкрепата на останалите двама представители на демократите в комисията, извоюва победата с 3 на 2 гласа.

Още по темата

Какво означава това решение. Първо, то рекласифицира широколентовия интернет като телекомуникационна услуга, с което се осигурява потенциален достъп на доставчици на интернет услуги.

Решението също така предвижда и цяла серия нови регулации. То забранява разделянето на интернет на бърз и бавен трафик.

Това означава, че се забранява дискриминацията в интернет трафика. Безжичните доставчици на интернет също попадат под тези регулации.

Комисията обаче реши да нерегулира цените на трафика. Така че те можеха да отидат дори още по-далеч, но решиха да не го правят.

По думите на Том Уилър, това е исторически ден.

Том Уилър, председател на FCC:

Днес е исторически ден за свободата в интернет, за потребителите, които искат да използват интернет, така както пожелаят.

Също така това и исторически ден и за иноватори, които искат да достигнат потребителите без някой да упражнява контрол върху трафика.

Гласувахме за бъдеще, в което има правила, защитаващи интернет и потребителите на мрежата.

Питър Кук: Това обаче беше една много силно разделена комисия. Двамата представители на републиканците бяха силно критични към тези предложения, с аргументите, че държавата се намесва там, където не й е мястото и че така нанася повече вреди, отколкото ползи за интернет потребителите. Ето какво казва Аджит Пай.

Аджит Пай, член на FCC от републиканската партия:

Това решение представлява натрапване на правителствени регулации, които няма да проработят, за решаване на проблем, който всъщност несъществува.

Същевременно комисията се  позовава на правомощия, които FCC няма. Заради това, аз протестирам.

Питър Кук: Имаше дълга протестна нота от Аджит Пай и другия комисар на републиканците, но накрая решението беше взето с 3 гласа на 2 и много от хората в залата го аплодирахa.

Сред тях беше и Стив Уозняк, съосновател на Apple. След срещата той ми каза, че това е победа за потребителите.

Питър, колко уверен е председателят Уилър, че това решение ще оцелее при евентуално обжалване в съда?

Питър Кук: Всички знаем, че това ще предизвика вълна от съдебни жалби от доставчици на услуги и други играчи, които нехаресват това решение.

Председателят беше попитан за това. Той обаче беше уверен, че Федералната комисия за комуникация има легалните правомощия да направи тази стъпка.

Марк, ние знаем, че ще има голяма съдебна битка. Последният път, когато FCC взе подобно решение, съдът наистина накара FCC да го преосмисли.

Ще видим, какво ще се случи този път. И двете страни изразяват увереност за правната тежест на аргументите си. Знаем обаче, че това решение ще бъде обжалвано в съда със сигурност.

fallback
Още от Техно
fallback