Очаква се Китай да изпревари САЩ по продажби на iPhone

Китай може вече да се е превърнал в най-големия пазар на смартфони за Apple

26.01.2015 | 10:51 Редактор: Велко Каменов
Очаква се Китай да изпревари САЩ по продажби на iPhone

Данните за продажбите на iPhone през първото тримесечие на финансовата 2015 г. (септември 2014 г.- декември 2014 г.) вероятно ще покажат, че Китай вече е най-големият пазар за Apple, съобщава Financial Times. Финансовите резултати на компанията за тримесечието трябва да излязат на 27 януари 2015 г.

Прогнозата на Financial Times се позовава на оценка на анализатор от UBS. Той пресмята, че за първото тримесечие на финансовата 2015 г. 36% от iPhone-ите, доставени в магазините за продажба, са отишли в Китай и само 24% в САЩ. Година по-рано едва 22% от iPhone-ите за продажба са били доставени в Китай.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви още през 2013 г. че очаква Китай да се превърне в пазара, който носи най-голяма част от приходите на компанията.

Анализатор от Creative Strategies пък очаква броят на продадените смартфони на Apple в Китай да е с 2 милиона повече от продадените в Северна Америка.

В същото време обаче Apple трябва да внимава със засилващата се конкуренция на китайския пазар от местни производители като Xiaomi, чиито предложения са значително по-евтини.