fallback

Новият тренажор на РВД

02.12.2014 | 15:45

Ръководство Въздушно движение разполага с нов тренажор, на който ще се обучават ръководители на полети.

Съоръжението е в експлоатация от четири месеца, но на 1 декември официалното бе представен на министъра на транспорта Ивайло Московски от директора на ДП РВД Георги Пеев.

Инвестицията е на стойност пет милиона лева, а системата е доставена от британската компания MicroNav [1].

Тренажорът покрива всякакви нива на обучение, включително при извънредни ситуации и опреснителни курсове, и всякакви операции като процедури, контрол и кула, както за цивилни, така и за военни нужди.

Той показва триизмерно изображение на основните летища в България.

Финансирането е било направено изцяло със собствени средства от програмата за инвестиции и развитие на Ръководството на въздушно движение в страната.

Около двайсет специалисти по регулиране на въздушното просранство се упражняваха в реални условия днес на тренажора. Съвсем скоро те може да започнат реална работа в контролната кула.

 

Министър Московски съобщи, че вече има  политическо решение още на 1 декември да бъде изпратена новата оперативна програма „Транспорт“ в окончателен вариант.

България е подала готови проекти и за плана „Юнкер“, предвиждащ единствено да даде гаранции, за който и да е от проектите, каза още Московски.

Въздушното движение във въздушното пространство на Република България се управлява от квалифицирани ръководител на полети от пет центъра: в София, Варна, Бургас, Горна Оряховица и Пловдив.

Авиационният учебен център на ДП РВД провежда курсовете два пъти през годината - юни и ноември за професията Ръководител полети.

 

MNL MicroNav Ltd разработва и доставя симулатори за нуждите на гражданското въздухоплаване /Air Traffic Control (ATC)/ и ВВС. Компанията е част от Quadrant Group, в която влизат Quadrant Systems Limited (QSL) от Великобритания, Quadrant Simulation Systems, Inc. (QSSI), базирана в Орландо, Флорида, Micro Nav Limited (MNL) ATC специалист от Дорсет и Quest Flight Training Limited (Quest), базиран в Линкълншър.

Вижте повече в репортажа на Борислав Петров:

 

 

fallback
Още от Техно
fallback