fallback

Устройство на Microsoft помага на незрящите да се ориентират

Bloomberg с репортаж за ново устройство на Microsoft, което помага на незрящите да се ориентират по улиците и в магазините

17.11.2014 | 10:48 Автор: Виктория Крумова

Мoхамeд Даруиш, Bloomberg: Да разберем какво е животът без зрение. Microsoft поканиха медиите, за да покажат устройство, което се надяват, че ще революционизира живота на слепите. Но първо, да вземем влака.

Каталин Дорофтей, Microsoft: Както споменах, това трябва да се сложи пред ухото. Говорителят трябва да е там. Това позволява на човека да се ориентира в обстановката и в същото време приложението му изпраща информация.

Мoхамeд Даруиш, Bloomberg: В малко градче, близо до Лондон, Microsoft работи съвместно със сигнални устройства. Слушалките се свързват със сигналите и казват на незрящите как стигнат до дестинацията си. Microsoft тества устройството върху 8 души. Джералд Джеймс е един от тях.

Още по темата

Джералд Джеймс, незрящ: Получавам много информация, която обикновено нямам, докато се разхождам, например, магазини и различни препятствия, които въпреки че кучето ми е обучено да заобикаля, са допълнителна информация, която е много полезна. Също така ме информира за различните видове магазини, покрай които минавам, и различни неща по рафтовете, когато вляза в магазина.

Мoхамeд Даруиш, Bloomberg: Във Великобритания има 2 милиона души с нарушено зрение, а 180 хиляди от тях рядко или никога не излизат от дома си. Това устройство е проектирано да премахва част от страха да излязат от вкъщи. „Теско“, „Фърст Грейд Уестърн“ и други са се записали, за да използват сигналните устройства. Те имат за цел да помагат на хората да се ориентират в магазините. Но все още има предизвикателства пред масовата им употреба.

Още по темата

Амос Милър, Microsoft: Ако се концентрираме върху преживяването и позволим на хората да се радват на тези възможности, самите инвестиции в инфраструктурата ще се случат, защото има широко приложение.

Мoхамeд Даруиш, Bloomberg: Все още няма планове за продажба на устройството. Дотогава незрящите ще си помагат с бастун или най-добрия приятел на човека.

 

fallback
Още от Техно
fallback