Биометриката може да убие паролите

12.11.2014 | 12:29
Биометриката може да убие паролите

Биометриката направи революция в мобилните технологии.

Това е науката, която измерва характеристики и функции на човешкото тяло с цел установяване на самоличността ви: пароли, пин кодове и потребителски имена - безобразно трудни за запомняне и изключително опасни за съхранение.

Затова по света се появиха иновативни стартъпи. Те решават проблеми със сигурността чрез средствата на биометриката.

Крис Барнет, изп. вицепрезидент Продажби и Маркетинг, Eyeverify казва, че компанията му е открила, че кръвоносните съдове в окото са уникални, както и пръстовите отпечатъци:

"Знае се, че ирисът ще бъде добър за биометриката, но най-често се използват инфрачервена светлина и камера, каквито телефоните нямат. А ние използваме телефон."

Компанията е привлякла вниманието на Samsung, Sprint и Wells Fargo. Всички те са инвестирали в нея.

Eyeverify, базирана в Сан Франциско използва тази подкрепа, за да навлезе в два пазара, където сигурността е най-важна.

Работи по два приоритета: първо - компаниите, които искат да защитят достъпа до мрежите си. Всеки ден стават пробиви.

Второ - разширяване на мобилното банкиране, мобилните финансови услуги.

Според една прогноза до 2019 5,5 млрд. души по света ще използват биометрично идентифициране чрез мобилни и устройства.

MasterCard експериментира също с биометрика. Неотдавна изпробва приложение с гласово и лицево разпознаване за 14000 електронни транзакции.

MasterCard инвестира и в Bionym, стартъп, базиран в Торонто, който е разработил гривна за 79 долара. Nymi вероятно е най-сигурната биометрика на света, твърди производителят. Използва сърдечния ритъм, уникален за всеки човек.

"Ние го свързваме с вас, активно - на ръката ви е. И можем да го ползваме. Например да отключим телефон", казва Баладжи Гопалан, директор платформар Bionym

Представете си как безпроблемно ще се логвате в мейла си, ще отключвате колата или ще се чекирате за полет. Само си слагате гривната на китката и проверявате сърдечния си ритъм. Устройството прави останалото: убива паролите.


Конференцията във Вегас Money 20/20, 2-5 ноември 2014 показа нови биометрични технологии като AGNITiO, EyePrintID, Digimarc Mobile Payment SDK и др.