Часовникът, който ще работи хиляда години

Bloomberg с репортаж за уникалния атомен часовник на Hoptroff, който изостава с една секунда на хиляда години

11.11.2014 | 12:20 Редактор: Виктория Крумова
Часовникът, който ще работи хиляда години

Bloomberg: Съдържа фурна, микровълнова печка, лазер и ядро, разработено от Министерството на отбраната на САЩ. Както се досещате, това не е обикновен часовник. Това е първият в света атомен часовник, пуснат в продажба. И има причина да бъде атомен.

Ричард Хоптроф, MD, Hoptroff LTD: Това, което прави атомния часовник специален, е, че е най-точният в света. Показва времето съвсем точно и изостава с една секунда на хиляда години.

Bloomberg: Лондонският производител на часовници Ричард обаче няма го продаде на когото и да било. Ако се разглоби, числото 16 може да се използва с военна цел, така че купувачите трябва да бъдат проучвани. Няма да откриете нищо атомно отвътре – само камера с цезиев газ, поставена във фурна, загрята до 130 градуса, лазер, който стимулира атомите и микровълнов резонатор, който да измерва времето.

Ричард Хоптроф, MD, Hoptroff LTD: Чувал съм, че го наричат микровълнова фурна, но всъщност микровълните само изваждат честотата. Фурната е за да се запази постоянна температура, защото тя помага на точността на измерване на времето.

Още по темата

Bloomberg: За да си подхождат с големия атомен чип, има и камъчетата, които показват фазите на луната, изгрева, уравнение за времето и още пет сложни неща.  

Габриел Вашет, съосновател, Les Rhabilleurs

Невероятно е. Мисля, че технологията в часовника също е забележителна.

Bloomberg: Атомното време е ограничено. В смисъл, ако искате да си го купите. Произвеждат се само 100 бройки, на цена 15 хиляди паунда за златния вариант.

Ърнест Купър, консултант

Бих си купил такъв. Бих го купил, защото точността на часовника се отразява и на останалите. Той прави и едни от най-точните кварцови часовници. И единственият начин да ги сверим е с атомния.

Bloomberg: С уред, който е 240 000 пъти по-точен от най-известния часовник на Великобритания, Хоптроф може и да е успял да хване времето във вечното търсене на точност на часовникарите по цял свят.