fallback

Най-четеното от терминала на Bloomberg 25 септ.: Apple

25.09.2014 | 12:25

Директорът на Apple Inc. Тим Кук определи пускането на iPhone 6 и 6 Plus като най-добрата премиера.

Само три дни след съобщението, че Apple е продал рекорден брой - 10 милиона нови iPhones в първия уикенд след представянето на новите модели, Кук бе изправен пред проблем с големите екрани.

Компанията изтегли новия ъпдейт на софтуера - iOS 8.0.1, след като някои потребители загубиха мобилната връзка вчера - и обеща да го оправи скоро.

Редица потребители изпълниха социалните медии с критики и коментари за 6 Plus и как може да се огъне, ако седнеш върху него или ако му се приложи достатъчен натиск.

Тези неща накърниха внимателно организираната и планирана кампания около представянето на новите продукти.

Мениджърите в Купертино, Калифорния се готвиха от месеци за премиерата през септември тази година.

Устройствата предизвикаха истерия и бяха направени 4 милиона предварителни поръчки.

Тим Кук се извини миналата година за политиката на iPhone за политиката на гаранции и сервиз в Китай след като бе критикуван от държавните медии в страната за обслужването, което предоставя.

През 2012 Кук каза, че съжалява за проблема със картографския софтуер на Apple, който бъркаше посоките.

 

“Бих искал само Тим Кук да владее по-добре ситуацията,” каза Джейсън Нохимсън на 34, собственик на iPhone 6, чакал два часа и половина на линията за клиенти на Apple след като свалил ъпгрейда на софтуера вчера и разбрал, че телефонът му вече няма връзка с клетката на мобилния оператор.

“Тревожех се, че дъщеря ми е на училище, а няма да мога да й се обадя", казва той пред Bloomberg.

В имейл Apple обясни, че потребителите на iPhone 6, които са изгубили войс услугата или други характеристики могат да си преинсталират предишната версия на операционната система, за да възстановят функционалността.

Apple съобщи, че смята да пусне нова версия на iOS 8.0.2 до няколко дни и обясни на сайта си как да се върне старият софтуер.

“Съжаляваме за неудобството, изпитано от потребителите ни,” съобщи Apple в изявление.

Новите iPhones са от критично значение на Apple.

Устройството обезпечава над половината от приходите от $171 млрд, заедно с новите iPads, Apple Watch и системата за мобилно плащане Apple Pay.

Докато Тим Кук се оправя с критиките на потребителите около iPhonе, проблемите могат да се отразят на продажбите на Apple. Компанията искаше да продаде над 61 млн iPhones през декемврийското тримесечие, с което да подобри миналогодишния си рекорд от 51 млн продадени телефона според Barclays.

Продажбите се очаква да се увеличат -- не да намалеят -- когато новите iPhones излязат в повече страни.

На 19 септември 2014 - първият ден на продажбите в магазините в 10 страни Apple действително стартира в 10 страни - САЩ, Австралия, Канада, Франция, Германия, Хонконг, Япония, Пуерто Рико, Сингапур и Великобритания.

Компанията се очаква да пусне новите устройства в още 22 страни на 26 септември 2014.

Общо новите iPhone ще се продават в 115 страни до края на годината, каза Apple.

“Нищо няма да предприема, не вярвам да се отрази на търсенето,” каза Тим Баджарин анализатор в Creative Strategies Inc., по повод тревогите около огъващите се телефони и iOS, цитиран от  Bloomberg.

Акциите на Apple паднаха с под 1 процент на 24 септември до $101.75 при затваряне в Ню Йорк. Цената на акциите й се повиши с 27 процента тази година.

 

И все пак някои потребители мислят добре, преди да си купят такова устройство след вчерашните проблеми.

След проблемите с ъпгрейда на софтуера на стария си iPhone, Джеймз Зар, клиент на компанията от 1989, реши да отложи покупката на нов телефон.

“Щях незабавно да поръчам един” но сега “ще изчакам,” каза 58-годишният Зар от Маунт Проспект, Илинойс, който е имал проблеми с будилника на своя iPhone 4s след инсталацията на ъпгрейда на iOS 8 миналата седмица.

“Мисля, че трябва да оправят бъговете.”, казва той.

Вълната се обърна срещу новите iPhone 6 и 6 Plus в началото на седмицата, когато се появиха съобщения, че 5.5-инчовият модел се огъва при сядане върху него.

Конкуренцията, включително директорът на BlackBerry Inc. Джон Чен се пошегува с iPhone на 24 септември, като каза, че “предизвиква хората да сгънат Passport”.

 

Софтуерната изненада

Новината бе последвана от съобщения от потребители на 24 септември, че ъпгрейдът на iOS 8, предназначен да реши бъговете в предишната версия, добавяйки приложението за здравен мониторинг - HealthKit, е причинил изгубване от някои на връзка с клетките на мобилните оператори.

Потребителите се оплакаха и от поведението на батерията след сваляне на новия софтуер, както и от съобщенията, показващи, че някои приложения могат да се сринат с новата операционна система.

Според Crittercism Inc., анализаторска компания, iOS 8 предизвиква срив на приложенията в 3.3% от случаите, или 67% повече от миналогодишната версия.

"Докато подобни бъгове не са необичайни при софтуерен ъпдейт, Apple привлича вниманието по-силно", смята Франк Джилет, анализатор във Forrester Research.

“Всички гледат Apple заради компанията, те предизвикват много позитивни и негативни реакции и защото е глобален бранд с глобален рийч,” казва той.

fallback
Още от Техно
fallback