fallback

Космическата капсула на Boeing

CST 100 е проектирана да превозва до седем астронавта

18.09.2014 | 16:29 Автор: Георги Стоянов

Boeing е известен със своите самолети, но всъщност те имат дълга история в космоса.

От създаването на NASA Boeing e бил подизпълнител на всяка програма за извеждане на хора в космоса.

Включително при изработването на части за Международната космическа станция.

"Boeing участва в космическите полет от първия ден. Така че това е част от основния ни бизнес. Ние приемаме това като следващата голяма възможност за Boeing и NASA", казва Джон Мълхоланд, мениджър на програмата за космически изследвания на Boeing.

"Цената за разработката е много сериозна бариера. Това е много различен бизнес модел от този, с който Boeing е свикнал. Нашите основни програми за развитие обикновено са фокусирани върху пътнически или военни самолети, където поръчките са мащабни. В случая с NASA основата на бизнеса са два полета годишно", допълва той.

Дизайнът на капсулата CST 100 на Boeing я прави по-здрава и по-лека от традиционните.

"Засега е конфигурирана за петима, но CST 100 е проектирана да превозва до 7. Имаме доста сериозен опит, очевидно, от проектите Mercury, Gemini и Apollo, така че капсулата беше лесно решение", посочва Мълхоланд.

"Boeing прави изтребители от десетилетия и ние успяхме да използваме този опит, като привлечем много от хората, които са проектирали тези изтребители и ги включим в този проект", казва Крис Фъргюсън, директор на програмата за космически изследвания на Boeing и припомня, че компанията е била основният изпълнител на програмата за американските совалки.

 

fallback
Още от Техно
fallback