Идва ли краят на паролите?

Блумбърг с репортаж за биометричните данни и как те биха могли да изместят паролите

31.10.2014 | 17:19 Редактор: Виктория Крумова
Идва ли краят на паролите?

Ерик Шацкер, Блумбърг: Ако сте правили това, вече сте част от революция в мобилните технологии. Биометрия – науката за измерване на черти и функции на човешкото тяло за установяване на самоличността. Пароли, пин-кодове, потребителско име, вбесяващо трудни за запомняне и откровено опасни. Затова иновативни стартъпи се появяват по цял свят и разрешават проблемите със сигурността с помощта на биометрия.

EyeVerify: Всъщност използваме пътя на вените в очите ви.

Ерик Шацкер, Блумбърг: EyeVerify са открили, че кръвоносните съдове в бялата част на окото ви са уникални, колкото  и извивките върху пръста ви.

EyeVerify: Mного хора познават ириса и очакват да бъде добра биометрия, но всъщност е нужда инфрачервена светлина и инфрачервена камера, които липсват при телефоните. Използваме обикновен телефон.

Ерик Шацкер, Блумбърг: Пиша името си. Боже, това е бързо. готово. EyeVerify привлече вниманието на Samsung, Spring и WellsFargo. Всички те инвестираха. Сега компанията, базирана в Канзас, използва подкрепата, за да пробие на два пазара, където сигурността е основно значение.

Още по темата

EyeVerify: На първо място са компаниите. Големите компании искат да защитят достъпа до мрежите им. Всеки ден има пробив. На второ място е световното банкиране или мобилните финансови услуги.

Ерик Шацкер, Блумбърг: Според една прогноза, до 2019г. 5.5 милиарда души ще използват биометрична идентификация на мобилни и носещи се устройства. Мастъркард също експериментира с биометрия и наскоро тества приложение, което използва разпознаване на глас и лице за 14000 електронни търговски транзакции. Мастъркард инвестира и в "Байоним". Този стартъп, базиран в Торонто, е разработил гривна – Ними за 79 долара, която може би ще измерва на най-сигурната биометрия  - сърдечния ви ритъм.

EyeVerify: Ако видите всички тези малки извивки във формата, това е уникално за всеки. Ако я вържа към Вас, се активира, защото е на китката Ви.

Ерик Шацкер, Блумбърг: Това е красотата на постоянната идентичност. Представете си колко лесен би бил живота, ако можехте да проверявате имейла си, да отключвате колата си и да се чекирате на летището, както слагането на гривна и проверката на сърдечния ви ритъм. Гривната прави останалото.

EyeVerify:Дали биометрията убива паролата? Прекалено силна дума ли е? Вероятно не.