CEATEC – ежегодно технoлогично изложение в Япония

Bloomberg представя СЕАТЕС - годишното технологично изложение в Япония

09.10.2014 | 13:31 Редактор: Виктория Крумова
CEATEC – ежегодно технoлогично изложение в Япония

CEATEC, Япония, 7-11 октомври 2014

Едно от многобройните изложения за потребителска електроника, CEATEC е силен индикатор за тенденциите на пазара - в Азия и глобално.

Изложението показва иновативни технологии - от завършени продукти като роботизирани костюми и самоуправляеми коли до компонентно ниво, включително лещи с течни кристали, последните модели екрани с висока резолюция и самозареждащи се безжични часовници.

Още на изложението: медицински продукти, нови дизайни, проекти за умни градове.

Още по темата

Организатори на изложението CEATEC JAPAN са: Асоциацията за комуникации и информационни технологии CIAJ с председател Норио Сасаки, директор и вицепрезидент на Toshiba Corp; японската асоциация на електронната и информационна индустрия JEITA с председател Масами Ямамото - президент на Fujitsu и компютърната и софтуерна асоциация на Япония CSAJ с президент Норио Огивара - президент на Mamezou Holdings.

 

Темата на изложението през 2014 е: "Технологията определя бъдещето".

Участват 547 изложители, сред които 150 от 24 страни и региони.

Сегментите са няколко: лайфстайл, ключови технологии, иновации.

"Япония е изправена пред необходимостта да реши спешни проблеми, общи за много страни по света: бързо застаряващо население, спад в коефицента на самоефикасност на храните и енергийните ни ресурси, природни бедствия и увеличаващ се национален дълг.

Агресивният подход в решаването на тези предизвикателства ще насърчи други страни да се включат в новите социални рамки и да намалят глобалната несигурност за бъдещето.

Широколентовите мрежи и цифровите технологии са средствата за осъществяване на нови идеи чрез намаляване на дистанцията между правителство, индустрия и университети" - пише в годишника на CIAJ Норио Сасаки.

Коментар от студиото на Bloomberg TV в Хонконг.


Пол Алън, Bloomberg:  Пинг-понг и огромни роботизирани паяци, обединени на CEATEC – годишното техническо изложение в Япония.

Тукуя Цуюгуши, Корпорация Омрон: Този робот за пинг-понг е истинска демонстрация за това как един робот може да взаимодейства с човек и да реагира по уместен начин.

Пол Алън, Bloomberg: Може да изглежда, че играта срещу него е немислима, но роботът връща удари, които са лесни за отиграване и от време на време греши. Независимо от това, той не е предвиден за домашна употреба.

Още по темата

Тукуя Цуюгуши, Корпорация Омрон: В бъдеще, виждаме този робот да се използва в завод и производствена линия. Той може да си взаимодейства с работника за да направи или изгради нещо. Роботът е способен да анализира ситуацията и да реагира адекватно.

Пол Алън, Bloomberg: Освен сложните и за момента, напълно ненужни роботи, технология, която по-близо до потребителите е заела голяма част от площите – преносими устройства. Toshiba показа своя вариант на очилата на Google. Те са убедени, че това е нещо, което хората евентуално биха носили. Epson представиха устройство, което да ви помогне с ударите в голфа, без да са необходими множество камери.

Тукуя Цуюгуши, Корпорация Омрон: Това е устройство, разработено изцяло от нас. То измерва с огромна точно движенията. Говорим за едно от ключовите ни устройства и дори някой да иска да направи нещо подобно, няма да му бъде изобщо лесно.

Пол Алън, Bloomberg: Въпреки всички тези странни устройства, с които японците са известни, тазгодишното CEATEC е най-малкото до тук. На изложението са взели участие по-малко от 550 компании. Организаторите твърдят, че това е знак, че Япония вече не е фокусирана върху разработването на нови потребителски продукти. А вместо това компаниите са ориентирани към по-доходоносния бизнес – снабдяване на части и услуги.

 


коментирай >
Още от Техно
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма