Башар Асад изрази готовност да приеме всеки бунтовник, оставил оръжието

"Можем да дадем на успеха на примирието оценка "добър", заяви сирийският президент

31.03.2016 | 15:10 Редактор: Мария Аладжова
Башар Асад изрази готовност да приеме всеки бунтовник, оставил оръжието

Сирийският президент Башар Асад заяви, че е готов да приеме всеки боец, оставил оръжието, предаде Reuters.

В интервю за РИА Новости Асад твърди, че примирието в Сирия като цяло е успешно, но са необходими допълнителни усилия, за да се ускори пълното прекратяване на огъня.

"Примирието е относително успешно. Тоест - то беше по-добро, отколкото мнозина предполагаха. Защото се очакваше, че ще се провали. Можем да дадем на успеха на примирието оценка "добър", даже малко по-висока от "добър", посочва сирийският лидер. 

Според него Русия и САЩ така и не са стигнали до единно решение относно това кои групировки да се смятат за терористични и кои не. 

"Имаме следното предложение, за да поправим тази ситуация: всяка организация или групировка, приемаща примирието, се съгласява да води диалог с руската страна или със сирийската държава. За такива групировки ще смятаме, че са се отказали от тероризма и са преминали към политическа дейност", предлага Асад от своя страна.

По думите му, за да се ускори процесът на примирие е необходимо да бъдат установени връзки с бойците, които искат да предадат оръжието и да се борят с тероризма съвмествно със сирийската държава и с приятелите ѝ. В частност той посочва като такива Русия и Иран.

"Ето това е по-важна задача от класифицирането на терористичните организации. Ние като държава прилагаме следния подход: готови сме да приемем всеки боец, който иска да сложи оръжието си, за да върне положението в нормалното русло и да се избегне по-нататъшното кръвопролитие в Сирия", добавя той.

В заключение Асад отново заявява позицията си относно потенциалните президентски избори в страната, като казва, че е готов за подобно развитие на събитията, ако сирийският народ желае това. По думите му преките президентски избори са по-добрият вариант, отколкото държавният глава да се избира от парламента. 

Междувременно стана ясно, че за войната в Сирия са били похарчени над 200 млрд. долара от държавната хазна. Сирийският президент обаче увери, че са били предприети стъпки за възстановяването на държавата след тежките икономически загуби.