Русия изтегля военните си части от Сирия

Летище "Хмеймим" в Латакия и руската военноморска база в Тарсус обаче ще останат

15.03.2016 | 12:16 Редактор: Луиза Божинова
Русия изтегля военните си части от Сирия

Руският президент Владимир Путин обяви, че задачата, която е била поставена пред министерството на отбраната и руската армия, като цяло е изпълнена, поради което от утре трябва да започне изтегляне на руските военни от Сирия. Изказването му стана по време на среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу и външния министър Сергей Лавров. 

Според съобщение, публикувано от прес-службата на Кремъл, "това без съмнение ще послужи за добър сигнал за всички борещи се страни и ще създаде условия за началото на реален мирен процес".

Руското военно летище "Хмеймим" в провинцията Латакия и руската военноморска база в Тарсус обаче ще останат, съобщи прес-секретарят на руското президентство Дмитрий Песков. "По заповед на президента ще бъде осигурена пълната сигурност на тези обекти по въздух, суша и море. Те ще изпълняват функции по наблюдение на спазването на условията по примирието в страната", заяви Песков.

Путин е говорил за решението си с президента на Сирия Башар Асад. Двамата не са обсъждали бъдещето на сирийския режим. Асад е благодарил на Русия за помощта ѝ при борбата с тероризма и за хуманитарното съдействие на сирийските граждани. 

Сирийската армия ще продължи действията си срещу терористите и след изтеглянето на руската авиация от страната. Генералният ѝ щаб определи решението на Русия да изтегли авиацията си от страната като "естествено в светлината на значителните успехи, които постигнахме в борбата срещу тероризма в сътрудничество с дружески войски, в чийто авангард бяха руските".

Властите на САЩ не са знаели предварително за плановете на Русия да изтегли основната част от авиацията си от Сирия. Представители на Белия Дом, Пентагона и Държавния департамент съобщиха, че чакат допълнителна информация. По-късно президентите на САЩ и Русия са провели телефонен разговор, в който са обсъдили изтеглянето.

Германският външен министър приветства новината и заяви, че това е знак, че Башар Асад ще започне най-накрая с цялата си сериозност преговори в Женева относно политическия преход, който да запази съществуването на сирийската държавност и интересите на всички групи от населението. 

Междусирийските преговори, които са под егидата на ООН, започнаха вчера в Женева. Те ще се проведат в три кръга, като вчера беше началото на първия. Очаква се той да завърши на 24 март, след което ще има пауза от десетина дни, до началото на нов кръг.