Без коли заради замърсен въздух в Мексико сити

Властите в мексиканския мегаполис обявиха, че собствениците на автомобили, които нарушат забраната, ще бъдат глобявани

17.03.2016 | 15:49 Редактор:
Без коли заради замърсен въздух в Мексико сити
Без коли заради замърсен въздух в Мексико сити

Близо милион частни автомобили не излязоха по улиците на Мексико сити днес. Причината е първата за 14 години екологична тревога в района на мексиканската столица. Тя бе обявена заради отчетеното огромно превишаване на допустимите норми на концентрация на озон във въздуха.

Властите в мексиканския мегаполис обявиха, че собствениците на автомобили, които нарушат забраната, ще бъдат глобявани. За да намалят изпускането на вредни частици кметската управа на Мексико сити забрани ремонтно-строителните работи, включително и по пътищата, както и паленето на огън на открито. 

Още по темата

"За жалост качеството на въздуха в района на столицата се влоши значително през последните месеци и дори години. Това означава, че правителството трябва да преразгледа процедурите, по които се отчита замърсяването на въздуха. Трябва да се предприемат спешни мерки и да се постигне по-добро качество на въздуха, за да се гарантира здравето на жителите на столицата", заяви президентът на Мексико Енрике Пеня Нието.

"В столицата има регистрирани 5 млн. превозни средства. Това означава, че сме изложени на изключително голям риск от замърсяване на въздуха. Напоследък и времето е лошо. Нямаме вятър, имаме висока концентрация на ултравиолетови лъчи, което води до образуването на повече озон. Вземаме мерки и се надявам скоро ситуацията да се подобри", добави кметът на Мексико сити Мигел Анхел Мансера.

"Замърсяването на въздуха засегна доста хора. Не само физически, но и емоционално. Не можем да дишаме спокойно, а това е доста голям проблем. Подложени сме на стрес не заради работата, а защото се задъхваме за чист въздух", коментира още жителят на замърсения град Антонио Тело.