В Милано и Рим ограничават движението на автомобили заради смога

Водачите, които не спазват ограниченията, ще бъдат глобявани

28.12.2015 | 15:27 Редактор: Ирина Георгиева
В Милано и Рим ограничават движението на автомобили заради смога

Ограничава се използването на автомобили в два от най-големите градове в Италия - Милано и Рим заради високите нива на смог, пише BBC. 

Движението на автомобили, мотори и скутери в Милано се забранява за 6 часа на ден в следващите три дни. В Рим колите с нечетни номера не могат да се движат в продължение на 9 часа на 28 декември. На следващия ден ограничението ще важи за тези с четни номера. 

Експертите твърдят, че заради необичайно спокойното и сухо време мръсотията не се разпръсква.

Ограничението не обхваща автомобилите, считани за щадящи околната среда като например тези с хибридни двигатели.

Властите в Милано са въвели специален "анти-смог" билет за целия обществен транспорт, докато важи ограничението от 1,50€.

Водачите, които не спазват ограниченията, ще бъдат глобявани. 

"В тези дни на сериозна извънредна ситуация не можем да останем безразлични." - заяви кметът на Милано Джулиано Писапиа в изявление.

Какво представлява смогът?

Смогът е вид замърсяване от фини частици с размер по-малък от 2,5 микрона в диаметър (0,0025мм). Той е свързан с увреждане на белите дробове и дихателни пътища.

През 2012г. в Италия имаше най-много смъртни случаи заради замърсяването в Европа. Над 84 000 души в страната починаха преждевременно заради лошото качество на въздуха, сочат данни на Европейската агенция за околна среда (EEA).

Милано беше обявен за най-замърсеният европейски град през 2008г. и остава сред най-лошите в Европа. Властите в града няколко пъти в миналото се опитаха да ограничат движението като първият опит беше през 2007г.

В столицата Рим трафикът също беше ограничен няколко пъти.

Два големи испански града също приложиха мерки за намаляване на замърсяването. Миналата седмица в района на Барселона беше въведено ограничение на скоростта от 90км/час, а в центъра на Мадрид два пъти беше забранено паркирането в центъра от ноември.

Замърсяването засегна и правенето на пица

Замърсяването засяга и на други аспекти от живота на италианците. По-рано през декември кметът на Сан Виталиано край Наполи забрани употребата на дървени пещи за пица, освен ако нямат специални пречистващи филтри.

В китайската столица Пекин също бяха въведени подобни ограничения, след като градът беше обладан от най-непрогления смог в историята си. Миналата седмица беше обявен червен код за замърсяване за втори път. Статистиката показва, че ограничението е било нарушено от около 112 8000 превозни средства само за четири дни.