fallback

Всеки, който взривява бомба е терорист, смята Ердоган

Турският президент смята, че законът за преследване на подобни лица трябва да бъде променен

15.03.2016 | 15:06 Автор: Луиза Божинова

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е необходимо да се разшири понятието на термина "тероризъм". Според него всеки, който одобрява подобни действия независимо дали носи оръжие или не, трябва да бъде изправен пред съда. 

Журналисти, депутати и активисти на различни организации могат да бъдат обявени за терористи. Това ще се случи, ако бъде приет законопроектът на президента Ердоган. 

"Всеки, който дърпа спусъка или взривява бомба е терорист, но и всички негови поддръжници, които са направили възможно това също ще бъдат третирани като терористи. Трябва да променим закона за преследване на подобни лица. Към момента доста от заподозрените влизат в съда и след това излизат оправдани, защото не са преки извършители. Не може да толерираме това", заяви турския президент.

Изказването на Реджеп Ердоган дойде след кървавия терористичен атентат в Анкара, при който загинаха 37 души, а ранените са най-малко 125. Турските власти заявиха, че зад нападението, което стана в неделя вечерта, стои Кюрдската работническа партия.  

Тази сутрин Анкара се събуди със спомените от кървавите атентати. Свидетелите на ужаса все още бяха в шок. 

"Кучето ми започна да скимти и по този начин ме накара да се преместя от прозореца. Няколко секунди по-късно всичко беше на парчета. Случвали са се подобни неща и преди и знаех, че е бомба. Този път обаче беше по-силно и по-близо, разказва Инче Кан", свидетел на инцидента.

"Смятам, че един от основните виновници за случилото се е президента Едроган. Нека ме вкарат в затвора, но никой няма да може да върне племенника ми. Той беше само на 16. Заради амбициите на един човек загиват стотици хора", смята Иляс Чакар, чичо на жертва от атентатите. 

 

 

fallback
Още от Свят
fallback