България осъди атентата в Анкара

Президентът Росен Плевнелиев и външният министър Даниел Митов с изявления по случая

14.03.2016 | 11:58 Редактор: Мария Аладжова
България осъди атентата в Анкара

България осъжда най-строго бомбената атака, окървавила за трети път в рамките на половин година Анкара, се казва в изявление на външния министър Даниел Митов

Жертвите на терористичното нападение в турската столица вече са 37, съобщи днес министърът на здравеопазването Мехмет Мюезиноглу, цитиран от турските медии. 

71 души се намират в болница с наранявания, а състоянието на 15 от тях е тежко.

Няма кауза, която да легитимира подобен антихуманен акт, се посочва още в изявлението на Митов: 

"Изразявам най-искрени съболезнования на близките на загиналите и пожелавам успешно възстановяване на ранените. България е съпричастна с мъката на съседна и приятелска Турция, в която продължава да ескалира жестоката спирала на насилие, която подкопава демокрацията. Сигурни сме, че компетентните органи на Република Турция ще положат всички усилия, за да разкрият организаторите на този варварски акт".

Президентът на България Росен Плевнелиев пък поднесе съболезнования на турския президент Режеш Таип Ердоган.

„От името на българския народ и от мое име изказвам най-дълбоки съболезнования на близките и семействата на загиналите в резултат на кървавия терористичен атентат в Анкара, при който загинаха десетки и бяха ранени стотици невинни граждани. Република България остро осъжда тероризма и за пореден път заявява своята решимост, съвместно със своите партньори, да продължи борбата с тази международна заплаха. Надявам се, че много скоро организаторите на този варварски акт ще бъдат заловени и наказани с цялата строгост на закона“, пише държавният глава, като пожелава бързо възстановяване на раните.

Междувременно турските власти установиха, че един мъж и една жена стоят зад нападението в Анкара, а автомобилът, с който е бил извършен терористичния акт, е бил обявен за издирване на 10 януари.