Всеки, който взривява бомба е терорист, смята Ердоган

Турският президент смята, че законът за преследване на подобни лица трябва да бъде променен

15.03.2016 | 15:06 Редактор: Луиза Божинова
Всеки, който взривява бомба е терорист, смята Ердоган

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е необходимо да се разшири понятието на термина "тероризъм". Според него всеки, който одобрява подобни действия независимо дали носи оръжие или не, трябва да бъде изправен пред съда. 

Журналисти, депутати и активисти на различни организации могат да бъдат обявени за терористи. Това ще се случи, ако бъде приет законопроектът на президента Ердоган. 

"Всеки, който дърпа спусъка или взривява бомба е терорист, но и всички негови поддръжници, които са направили възможно това също ще бъдат третирани като терористи. Трябва да променим закона за преследване на подобни лица. Към момента доста от заподозрените влизат в съда и след това излизат оправдани, защото не са преки извършители. Не може да толерираме това", заяви турския президент.

Изказването на Реджеп Ердоган дойде след кървавия терористичен атентат в Анкара, при който загинаха 37 души, а ранените са най-малко 125. Турските власти заявиха, че зад нападението, което стана в неделя вечерта, стои Кюрдската работническа партия.  

Тази сутрин Анкара се събуди със спомените от кървавите атентати. Свидетелите на ужаса все още бяха в шок. 

"Кучето ми започна да скимти и по този начин ме накара да се преместя от прозореца. Няколко секунди по-късно всичко беше на парчета. Случвали са се подобни неща и преди и знаех, че е бомба. Този път обаче беше по-силно и по-близо, разказва Инче Кан", свидетел на инцидента.

"Смятам, че един от основните виновници за случилото се е президента Едроган. Нека ме вкарат в затвора, но никой няма да може да върне племенника ми. Той беше само на 16. Заради амбициите на един човек загиват стотици хора", смята Иляс Чакар, чичо на жертва от атентатите.