Руската Дума ще нищи допинг скандалите в спорта

6 състезатели от различни спортове са дали положителни проби

09.03.2016 | 13:09 Редактор: Мария Аладжова
Руската Дума ще нищи допинг скандалите в спорта

Допинг скандалът с Мария Шарапова не бива да хвърля сянка върху постиженията на руските спортисти, заявиха от Кремъл заради положителната проба на рускинята, пише РБК.

През последните няколко дни стана известно, че общо шест състезатели от Русия са били уличени в употребата на допинг. 

На 7 януари Шарапова призна, че е 10 години е взимала Мелдониум, който от 1 януари т.г. е бил добавен в списъка със забранените вещества. По думите на тенисистката тя не е знаела за нововъведената забрана.

Въпреки това трима от най-големите спонсори на Шарапова прекратиха договорите си с нея незабавно след разкритията ѝ.

"Не трябва да подаваме ситуацията по начин, който хвърля сянка върху руския спорт и великолепните постижения на нашите спортисти", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Той увери, че преди няколко месеца в Сочи е било проведено заседание, на което спортните чиновници са били инструктирани да разнищват подобни случаи по начин, гарантиращ прозрачност, и в съответствие с международните структури.

Заради събитията от последните дни на 10 март в Руската Държавна дума ще се състои извънредно съвещание, на което ще бъдат обсъдени подробностите и фактите около положителните допинг проби на шестимата руски спортисти.

Мелдониумът е бил открит и в системата на национала по волейбол Александър Маркин

А наред с него положителни допинг проби са дали и състезателят по бързо пързаляне с кънки Павел Кулижников, лидерът на руския национален отбор по шорттрек Симеон Елистратов, фигуристката Екатерина Боробова и тежкоатлета Алексей Ловчев.