Nike прекратиха договора си с Шарапова

Тенесистката губи милиони

08.03.2016 | 12:15 Редактор: Мария Аладжова
Nike прекратиха договора си с Шарапова

Американската компания производител на спортните облекла Nike прекрати договора си с Мария Шарапова часове след като тенесистката обяви, че е дала положителна допинг проба, пише ТАСС.

Вчера Шапарова каза пред медии, че по време на Откритото първенство на Австралия 2016 г., във взетата от нея проба е било открито забраненият препарат Мелдониум.

"Ние сме разстроени и изненадани от новината, свързана с Мария Шарапова", се посочва в съобщението на спонсора.

"Компанията е взела решение да преустанови взаимоотношенията си с тенисистката, в момента продължават уточненията в това дело. Ние ще продъжаваме да следим за развитието на ситуацията".

По-рано от Международната федерация по тенис (ITF) съобщиха, че Шарапова е била тествана с положителна проба на 26 януари. А на 2 март и е било повдигнато обвинение.

Случаят ще попречи и на участията ѝ в турнири, докато не се чуе решението на съда. Дисквалификацията ще влезе в сила от 12 март.

Световната антидопингова агенция (WADA) съобщи, че ще се въздържи от коментар по делото на Шарапова до решението от страна на ITF.

Тенесистката има още шест спонсорства освен договора със спортната марка. Никой от останалите рекламодатели обаче не е заявил официално становище във връзка с допинговия скандал. 

Заради проблемния допинг тест най-скорошните загуби на руската тенесистка ще бъдат 298 хил. долара, които тя трябваше да получи за участието си в първенството на Австралия, припомня Bloomberg.

Но най-големите печалби на Шарапова са от сделките с рекламодателите, които я нареждат на първо място по приходи сред спортистите. Само през 2015 година рускинята е спечелила 29,7 млн. долара от договори със световни марки.

/Снимка: Архив/