Клинтън и Тръмп са победителите на "Супер вторник"

Тед Круз е на второ място в лагера на републиканците, а Бърни Сандърс спечели във Върмонт и Оклахома

02.03.2016 | 09:40 Редактор: Луиза Божинова

"Аз съм обединител. Знам, че на хората им е трудно да го повярват. Но мисля, че ние ще бъдем по-открити и по-единни. Мисля, че ние ще бъдем една доста по-голяма партия. Мисля, че ще спечелим изборите през ноември." 

Това каза Доналд Тръмп във Флорида малко, след като стана ясно, че в така наречения "Супер вторник" той печели първичните избори на американските републиканци в 6 щата: Джорджия, Вирджиния, Масачузетс, Алабама, Тенеси и Арканзас.

В социалната мрежа Twitter, кандидатът за президентската номинация на американските републиканци благодари последователно на тези щати, че са му гласували доверие.

"Това беше една фантастична вечер", каза той пред свои поддръжници в Палм Бийч и ги призова за подкрепа на първичните избори в щата Флорида на 15 март, предадоха световните агенции.

На второ място в лагера на републиканците засега остава Тед Круз със спечелени досега в супер вторника първични избори в щата Тексас и в щата Оклахома. В Тексас се печелят най-много делегати за партийния конгрес на републиканците, на който се определя кандидатът за президент (а именно 155 делегата в Тексас за републиканците).

Най-големият губещ в лагера на републиканците се очертава Марко Рубио от Флорида.

Кандидатката за президентската номинация на американските демократи Хилари Клинтън пък отново атакува изказванията на Тръмп за мексиканците и мюсюлманите и посочи, че той има стратегия да раздели Америка, предаде Франс прес.

В реч, произнесена в Маями, в навечерието на първичните избори във Флорида, Хилари Клинтън, каза, че нивото на изказванията в републиканския лагер никога не е било толкова ниско.

Клинтън спечели първичните избори в "Супер вторника" досега в 6 щата - Джорджия, Алабама, Тенеси, Вирджиния, Арканзас и Тексас, както и партийните събрания в Американска Самоа. Победата на Клинтън в тези щати отразява нейната силна позиция в американския Юг, отбелязва Асошиейтед прес.

Там американските цветнокожи са значима част от електоралната база на демократите и повечето от тях подкрепят Клинтън.

Бърни Сандърс спечели в родния си Върмонт, където беше приветстван от поддръжници. Сандърс победи и в щата Оклахома.

Гласуването на първичните избори и партийните събрания в супервторника продължава в някои американски щати.